Vaihto-opiskelu Tšekeissä

keskiviikkona, 03.07.2019

Olimme Erasmus vaihdossa tšekissä Brnossa, jossa opiskelimme Mendelin yliopistossa metsätieteitä. Lähdimme vaihtoon 7. päivä helmikuuta. Ensimmäinen viikko meni tutustumisen merkeissä ihmisiin, Brnoon sekä kouluun. Ensimmäisen viikon aikana kävimme myös muutamalla päiväreissulla. Kävimme ihastelemassa tippukiviluolaa ja vierailimme myös paikallisella viinitilalla. Olimme vaihdossa reilu kolme ja puoli kuukautta.

Lähdimme vaihtoon tšekkiin koska halusimme parantaa englannin kielen taitoa, tutustua tšekkiläiseen metsätalouteen, sekä verkostoitua. Huomasimme että tšekkiläinen metsätalous poikkeaa paljon suomen metsätaloudesta. Tšekissä metsätalous on paljon pienemmässä mittakaavassa kuin Suomessa sekä metsätalouden rakenne poikkeaa huomattavasti Suomesta.

Brno sijaitsee hyvällä sijainnilla Euroopassa, josta oli helppoa lähteä käymään reissuihin naapurimaihin. Saimme nähdä useamman eri maan ja kaupungin tällä vaihto reissulla. Kävimme esimerkiksi Alpeilla, jossa oli todella hienot maisemat ja osa porukasta kävi myös Bratislavassa kannustamassa Suomen jääkiekkojoukkueen mm-kultaan.

Mielestämme pääsimme hyvin tavoitteisiimme, opimme englantia, näimme Eurooppaa, tutustuttiin ihmisiin sekä opimme tšekkiläistä metsätalouden hoitamista. Tutustuimme myös usean eri maan kulttuuriin ja tapoihin muiden vaihto-oppilaiden kautta ja uskomme, että mekin opetimme jotain Suomesta heille. Tulevaisuudessa englannin kielen käyttö on helpompaa, opimme myös ammattisanastoa englanniksi. Reissussa jouduimme useasti olemaan myös epämukavuus alueella, josta uskomme hyötyvämme tulevaisuudessa.

Vaihdossa ollessamme suoritimme viisi kurssia. Yksi kurssi oli Non Wood Forest Products, jossa perehdyimme metsästä saataviin ei puu tuotteisiin. Kurssin aikana meidän piti valita aiheet kurssiin liittyen ja tehdä esitelmät, jotka esitimme muille kurssilaisille. Kurssi oli mielenkiintoinen ja se toi esiin uusia tuotteitta mitä metsistä voi saada, jotka eivät ole puusta valmistettu. Tämä avasi silmiä, kun opimme että joissakin maissa ei puu-tuotteilla voi olla melko iso merkitys metsästä saataviin tuottoihin.

Log Yards and Sawmilling kurssilla tutustuimme erilaisiin sahoihin ja sahatuotantolinjojen toimintaan. Samalla opimme minkälaisia toimenpiteitä sahalaitoksella voi tehdä, esimerkiksi kuorintaa ja metallinpaljastusta. Kävimme myös vierailulla pienellä sahalla, jossa tutustuimme sen toimintaan. Saha oli todella pieni verrattuna Suomen sahoihin ja laitteisto oli melko vanhaa.

Forest Acces Roads kurssilla opiskelimme tšekkiläistä metsätien rakennusta. Kurssin aikana teimme metsätiesuunnitelman karttapohjaan, jossa suunnittelimme ja piirsimme uuden tien. Samalla laskimme myös tiesuunnitteluun liittyviä tietoja. Kävimme myös katsomassa metsäteitä täällä Brno:ssa.

Remote Sensing kurssilla opiskelimme kaukokartoitusta ja erilaisten satelliittidatojen analysointia tietokoneella. Käytimme ArcMap ja SNAP sovelluksia ja teimme niillä erilaisia harjoituksia. Kurssin lopputyönä teimme erilaisia karttoja ja niiden pohjalta analysoimme alueelta tietoa. Alueet valitsimme itse ja otimme alueet kotikunniltamme.

Surveying and Land Records kurssilla tutustuimme maanmittaukseen ja kartoitukseen. Opettelimme käyttämään takymetria ja kartoitimme pienen alueen sen avulla. Kävimme mittaamassa ja kartoittamassa koulun läheltä puistoa ja myöhemmin teimme siitä kartan tietokoneella. Opimme myös, että kännykkään on olemassa sovellus, jonka avulla pystyy käymään luonnossa paikantamassa kohteita ja tuomaan ne ArcMap ohjelmaan. Teimme myös tästä yhden harjoituksen.

Kaiken kaikkiaan vaihtoaika oli todella hieno kokemus. Opimme paljon uutta itsestämme ja tutustuimme moneen uuteen ihmiseen, joilta opimme paljon muista maista ja heidän kulttuuristaan. Oli myös mielenkiintoista opiskella ulkomailla englanniksi. Jos nyt pitäisi päättää uudestaan, että lähdemmekö vaihtoon vai emme, niin lähtisimme uudestaan koska vaan.

Lisätietoa: Opiskelija Esa Matilainen, Esa.Matilainen(a)edu.lapinamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.