Metsäteknologian asiantuntijoita FIRST2 tutkijakoulusta

tiistai, 26.01.2016

FIRST2 (Forest Industrial Research School on Technology) on suomalais-ruotsalainen yhteistyöhanke, jonka tarkoituksena on vahvistaa Pohjoismaiden kilpailukykyä metsäteknologian alalla. Keskeisiä kehityskohteita ovat puunhankinnan logistiikka, koneäly, automatisointi, ihminen-kone järjestelmät, big data, katkonnan ohjaus, huoltovarmuus ja ergonomiastandardit.

FIRST2 ohjelmalla on tavoitteena kouluttaa uusia metsäteknologian asiantuntijoita, joilla on vahva ymmärtämys uusien kansallisten ja kansainvälisten metsäteknologisten sovelluksien tieteellisestä pohjasta, monipuoliset ajantasaiset ammatilliset taidot ja pätevyys toimia urallaan akateemisessa maailmassa, käytännön puunhankinnassa tai muualla metsäsektorilla, ja laaja ja aktiivinen verkosto sekä kansallisesti että kansainvälisesti akateemisessa yhteisössä sekä käytännön puunhankinnassa, joka edistää metsäsektorin menestystä ja laadukasta tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Vuonna 2015 FIRST2 metsäteknologian tutkijakoulu järjesti Joensuussa Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston ja Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) opiskelijoille NOVA jatkokoulutuskurssin ”Design, implementation and analysis of simulation studies”. Kurssille osallistui yhteensä 12 jatko-opiskelijaa ja opettajina toimivat prof. Antti Asikainen (Luke), assoc. prof. Lars Eliasson (Skogforsk, Ruotsi) ja dos. Jukka Malinen (Itä-Suomen yliopisto). Kurssilla käytiin läpi kolme simulaatiotutkimuksen pääaskelmaa: suunnittelu, toteutus ja tulosten analysointi. Pääteemat havainnollistettiin harjoitustöillä, joissa opittiin simulointityökalujen lisäksi metsän operationaalisia systeemejä ja prosesseja.

FIRST2 ohjelmassa valmistui vuoden 2015 aikana kolme väitöskirjaa:

  • Johannes Windisch “Process Redesign in Development of Forest Biomass Supply for Energy”. UEF, Joensuu
  • Carola Häggström “Human Factors in Mechanized Cut-To-Length Forest operations”. SLU, Uumaja
  • Jussi Manner ”Forwarding work study with automatic data recording”. SLU, Uumaja

ja yksi lisensiaattityö:

  • Kalvis Kons “Forest Biomass Terminal Properties and Activities”. SLU, Uumaja

FIRST2 tutkijakoulun jatko-opiskelijoiden tutkimustyö on rahoitettu erillisellä rahoituksella. Metsämiesten säätiön antama apuraha on mahdollistanut tutkijakoulun kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön Suomalaisten yliopistojen osalta.

Lisätietoja:

Metsäteknologian yliopistotutkija Jukka Malinen, Itä-Suomen yliopisto, jukka.malinen(at)uef.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.