Kahdeksan kuvaa puusta, kuva 4: ”Ajankohtainen rakennus”

maanantai, 1.02.2021

Kahdeksanosaisen sarjan neljännessä videodokumentissa arkkitehti ja rakennesuunnittelija kertovat kokemuksistaan CLT- massiivipuulevyn käytöstä ensi kertaa teollisen mittakaavan rakentamisessa. Valmiin massiivipuisen koulun ekologisuus ja hiilen sidonta ovat herättäneet paljon mielenkiintoa.

Koulun suunnittelu oli haastavaa, koska valmiita suunnitteluratkaisuja ei ollut. Suunnittelijat joutuivat hakemaan ratkaisuja eri lähteistä ja ulkomailta kun Suomessa niitä ei vielä ollut. Haasteen asetti myös koulun koko. 

Ihmiset ovat pääsääntöisesti erittäin kiinnostuneita uusista rakennusmateriaaleista ja rakentamisen ympäristövaikutuksista. Koulun rakentamisessa pyrittiin siihen, että rakentamisen ympäristövaikutukset jäivät mahdollisimman pieniksi.

Ennakkoluuloja, joita hankkeessa kohdattiin, olivat puurakentamisen vaikeus, kalleus ja laatu, jotka kaikki osoittautuivat vääriksi. Koulun arkkitehtuuri ja laadukas toteutus ovat herättäneet suurta kiinnostusta Suomessa ja ulkomailla. Rakentamisen aikana kouluun kävi tutustumassa yli 2000 vierasta. Rakennuskustannukset olivat 11,6 M€. Koulun kokonaisalan ollessa 5500 m² henkilöhinnaksi tuli 2100€ / m².

Erityishaasteena rakentamisessa oli yhdistää koulun liikuntasali oppilaiden liikuntatilaksi ja Kuhmon Kamarimusiikin konserttisaliksi.

katso video tästä. 

Lisätietoa:

Markku Laukkanen Journalist, MSSc, +358 502589, markku.laukkanen(a)audiomedia.fi

Mikko Viljakainen mikko.viljakainen(a)puuinfo.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.