Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset toteuttivat Metsä tutuksi ja tuottamaan -päivän verkossa

torstaina, 09.12.2021

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset saivat tukea Metsävirkistyspäivään "Metsä tutuksi ja tuottamaan". Projektin toimenpiteillä oli tarkoitus luoda metsäalan verkosto, oppia hyödyntämään metsäantimia ja tuoda tietoisuuteen metsän hyvinvointivaikutuksia. Metsäalan ja metsän moninaisiin käyttömahdollisuuksiin päästiin tutustuman projektin aikana erilaisten virtuaalisten livelähetysten avulla. Yhteistyökumppaneina liveissä toimi Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan metsäalan yksikkö, Metsäkeskus sekä Marttilan Eräreitistön yhdyshenkilö.

Metsävirkistyspäivä 18.11.2021 -tarjosi tapahtumia koko päivän ja livejä toteutettiin läpi päivän. Metsä tutuksi ja tuottamaan –projekti toteutettiin Virtuaalisen Metsävirkistyspäivän nimellä, kanavaksi valittiin Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Facebook –sivu. Ennakkotietoa tapahtumasta jaettiin Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Instagram –tilin kautta, jolla on 511 seuraajaa, tietoa tapahtumasta jaettiin tilin tarina osiossa useasti. Asiantuntijat hyödynsivät tarinaosiossa myös jakamismahdollisuutta muiden tilien kautta, jolloin tapahtuma saatiin näkymään 1778 lisätilille. Facebookin puolella tapahtuma tavoitti ennakkoon 2780 henkeä.
Yhteistyössä Suomen metsäkeskuksen kanssa pidimme Facebook-liven. Metsäkeskuksen livessä korostui metsänomistaminen, erilaiset toimet, mitä metsänomistajalle kuuluu ja miten voi vaikkapa lisätä oman metsän virkistyskäyttöä metsään.fi palvelun avulla
. Puunmyynti on vain osa metsäomistamista, metsä tarjoaa paljon muutakin ja metsänomistajan on hyvä nähdä metsän monimuotoisuus ja erilaiset ansaintatavat. Metsäkeskuksesta Elli Peltovirta, metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja piti liven yhdessä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijan Anna Karin kanssa.

Metsien virkistyskäyttö – livessä yhteistyössä Marttilan Eräreitistön yhdyshenkilö Juha Kylämäen kanssa. Nuotiolla keskusteltiin reitistön tekemisestä, hoitamisesta. Yhteisestä metsän käyttämisestä ja retkietiketistä, miten metsässä toimitaan. Metsässä on ilo retkeillä, kun kaikki huolehtivat yhteisistä tiloista. Nuotion äärellä ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää ja maisema-asiantuntija Terhi Ajosenpää.

Luonnontuotteista keskustelimme lehtori Maarit Järvisen kanssa WinNovasta. Luonnontuote- livessä keskustelimme, miten metsä voi antaa työtä ja toimeentuloa luonnontuotteiden kautta. Hyvänä lisänä luonnontuotteiden tuntemukseen toimii WinNovan tarjoamat lyhytkoulutukset sienistä, villiyrteistä ja marjoista. Näiden avulla poimija voi olla varma keräämistään tuotteista ja ostajalla on luottamus toimijan taidoista. Livessä mukana ruoka-asiantuntija Anna Kari.

Illan pimetessä ruoka-asiantuntija ja nuotioruoka ekspertti Janita Kylänpää valmisti ruokaa avotulella hyödyntäen kuivattuja sieniä. Illassa valmistui rieskaa nuotion lämmössä. Nuotion äärellä Janita Kylänpää kertoi myös vinkit nuotioruokailuun, luonnontuotteiden hyödyntämiseen osana ruokavaliota sekä jokamiehen oikeuksien kertaamiseen.

Kaikista toimista viestimme aktiivisesti sosiaalisen median kanavillamme. Lähetimme myös jäsenistöllemme järjestelmämme kautta oman kirjeen (1300 henkilöä erikirjeillä) ja lisäksi järjestömme edustajakouksessa kerroimme tilaisuudesta. Tilaisuudesta oli pysyvä ilmoitus nettisivuillamme. Saimme osallistujilta ja katsojilta palautetta. Livejen aiheita pidettiin hyödyllisinä ja olemmekin saaneet kyselyitä liittyen luonnontuotteiden hyödyntämiseen ja lähiretkeilyreittien käyttömahdollisuuksiin livejen jälkeen. Selkeästi livejen aiheet ovat kiinnostaneet ja saaneet ihmiset ajattelemaan metsää monipuolisena ympäristönä. Koronan vaikutuksen vuoksi tämä projekti toteutettiin pääsääntöisesti etäyhteyksien avulla.

Tapahtumapäivänä järjestettävät livetilaisuudet ovat tähän mennessä tavoittaneet yhteensä 3 223 katsojaa, luku kasvaa tasaisesti, koska livet ovat nähtävillä edelleen.

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset kiittävät saamastaan tuesta päivän toimien toteuttamiseksi.

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.