Lusto pelastaa ajankuvia suomalaisen metsäteollisuuden viime vuosisadalta

maanantai, 8.02.2021

Pelastetaan perintö -hankkeen tavoitteena on pelastaa Luston valokuva-arkiston metsänhoitaja S.E. Multamäen kokoelman sekä Enson kokoelman Pietisen mainosvalokuvaamon akuutin tuhoutumisuhan alla olevan alkuperäisaineiston kuvallinen sisältö. Kaksivuotisen hankkeen ensimmäisenä vuotena hanketiimi keskittyi Pietisen kuvaamon kuvien pelastusdigitointiin ja museointiin. Aihepiireiltään kuvat kattavat laajasti Enso-Gutzeitin toiminnan savotoilta teollisuuslaitoksiin ja valmiista tuotteista niiden mainontaan. Digitoiduista kuvista pääosa on kuluttajamarkkinointiin tarkoitettuja näyttely-, studio- ja mainoskuvia 1940–1960-luvuilta.

Luetteloidut kuvat ovat jo osittain verkossa saatavilla Finna-hakupalvelun kautta. Hankkeen toisena vuotena pelastusdigitointi kohdistuu suometsätieteen professori S.E Multamäen nitraattinegatiivi-kokoelmaan, joka kertoo monipuolisesti aikakauden metsänhoitajan työurasta, ammattiretkeilyistä, ulkomaan matkoista sekä perhe-elämästä.

Molemmista valokuva-aineistoista ainutlaatuisen ja pelastamisen arvoisen tekee niiden laajuus, monipuolisuus, ajallinen ulottuvuus ja niiden metsähistoriallisten teemojen kattavuus.

Metsämiesten Säätiö on rahoittanut hanketta.

Lisätietoja:

Kehittämisjohtaja Leena Paaskoski, Suomen Metsämuseo Lusto / Suomen Metsämuseosäätiö sr,
leena.paaskoski(a)lusto.fi, puh. 050 366 9552

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.