Metsäalan osaajien viestintätaitoja halutaan lisätä

maanantaina, 24.05.2021

Metsätalous on viime vuosina näkynyt vahvasti julkisuudessa. Puuta jalostavien tehtaiden perustamiset ja lakkauttamiset, metsistä saatavat tuotteet, metsien käytön arvostus sekä metsien käytön vaikutukset ilmastoon, hiilitaseeseen ja metsien monimuotoisuuteen haastavat metsäalaa ja siellä operoivia toimijoita.

Metsäala on perinteisesti ollut vaatimaton viestimään toiminnastaan ja yleensä viestintää tehdään myöhässä, pakkotilanteessa. Omaa toimintaa joudutaan usein perustelemaan ja puolustelemaan, eikä viestintä ole proaktiivista.
 
Viestinnän siirryttyä isolta osalta sosiaaliseen mediaan ei metsätalouden ääni kuulu, jos metsänomistajat ja metsäammattilaiset ovat valtaosin hiljaa. Metsämiesten Säätiö sai 2021 apurahanhaussa rahoitushakemuksen hankkeeseen, jolla halutaan parantaa metsäalan opinnoista valmistuvien nuorten ja jo pidempäänkin ammatissa toimineiden metsäosaajien viestintävalmiuksia. Hanke sai Säätiöltä 40.000 euron rahoituksen.

Hanke ja sen tavoitteet
Hankkeen avulla pyritään sekä kehittämään metsäammattilaisten henkilökohtaista viestintäosaamista että yleensä madaltamaan kynnystä viestintään. Tavoitteena on valmistella käytännönläheinen, vapaasti kaikkien käytettävissä oleva koulutusaineisto, jossa olisi eri metsäalan toimijoille valmista materiaalia niin viestinnän teoriaan kuin myös käytännön harjoituksia ja malleja. Erityishuomio kiinnitetään sosiaaliseen mediaan (mm. Twitter ja Instagram), joissa käydään paljon metsäalaa sivuavaa keskustelua. Materiaali tarjoaa mahdollisuuden työssä olevalle metsäammattilaiselle henkilökohtaisen viestintäosaamisen ylläpitoon ja kertaamiseen sekä helpottaa metsäviestinnän koulutusta metsäalan organisaatioissa ja oppilaitoksissa. 

Hankkeesta vastaa Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK. Mukana ovat mm. MetsäGroup, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu Oy, Metsäteho, StoraEnso ja UPM. Alan opetusta edustaa HAMK:n lisäksi Helsingin yliopisto. Muita isoja metsäalan työnantajia tullaan kuulemaan ja kytkemään mukaan kun konkreettista esiteltävää on valmiina.

Koulutusaineisto valmistuu joulukuussa 2021 ja se sijoitetaan Metsätehon ylläpitämälle Puuhuolto.fi -sivustolle. Hankkeessa varaudutaan tiedottamaan kaikkia metsäalan kohderyhmiä jo syksyllä, jotta tietoisuus tulevasta koulutusaineistosta leviää hyvissä ajoin ja saadaan metsäala sitoutumaan laajasti viestinnän aktiiviseen kehittämiseen.

Lisätietoja: Antti Sipilä, HAMK, puh. 050 592 7051

 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.