Metsäalan tulevaisuuden ennakointia ja varautumiskeinoja

keskiviikko, 23.06.2021

FutureForest 2040 on Euroopan Metsäinstituutin (EFI) ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) yhteistyöhanke. Hankkeessa ennakoimme Suomen metsäalan kehitystä ja näiden kehityssuuntien vaikutuksia kansantalouteen vuosiin 2025 ja 2040. Arvioimme, mitä muutossignaaleja tulee seurata, ja kuinka muutokset laajalle ulottuvassa toimintaympäristössä voivat vaikuttaa metsäalan tuotantoon ja puunkäyttöön, liikevaihtoon ja arvonlisään, sekä työvoima- ja osaamistarpeisiin. Tutkimustyön perusteella teemme strategiset suositukset koulutus- ja opetusrakenteista lähtien, ja viemme niitä käytäntöön korkean tason ohjausryhmän kanssa. Toimenpiteiden toteutusta tuetaan tehokkaalla viestinnällä ja toimijoiden osallistamisella. Hankkeen rahoittaja on Metsämiesten Säätiö. Hankkeen vetäjän Jannin metsäsuhde on monimuotoinen ja metsä on isossa osassa elämää.

Ennakoinnista hyötyvät kaikki
Suomen metsäala laajentuu entisestään ja sen kilpailukyvyllä on suora vaikutus jokaiseen kansalaiseen. Näin ollen, tulosten käyttöönotosta hyötyvät kaikki. ”Strategiset suositukset kohdennamme toteuttajille: 1) metsäbiotalouden toimijoille ja tulevaisuuden yrittäjille, jotka voivat sekä uudistaa liiketoimintasuunnitelmiaan, 2) koulutusalan toimijoille, jotta voidaan varmistaa muutoksessa tarvittavien osaavien ammattilaisten riittävyys sekä 3) politiikan päätöksentekijöille tukemaan kestävän metsäbiotalouden kasvua ja välttämään kestämättömien päätöksien sudenkuopat”, kertoo hankkeen hyödyistä tutkija Janni Kunttu EFI:stä.

Metsäalan kilpailukyky varmistetaan keskustelemalla ja yhdessä tekemällä
Kilpailukyvyn varmistaminen tapahtuu ennen kaikkea siten, että saadaan keskustelu avattua ja pohdittua tulosten pohjalta ratkaisuja yhdessä. Syksyllä 2021 pidämme metsäalan toimijoille ja opiskelijoille suunnatun “Metsästä on moneen: Mitä tulevaisuudelta voi odottaa ja mitä työllisyysmahdollisuuksia on luvassa?” -webinaarin, jossa myös esittelemme uusia tuloksia 2040 skenaarioiden vaikutusarvioinnista. Jaamme kutsulinkin elo-syyskuun aikana. ”Hankkeen kuulumisia ja tuloksia käytännön läheisinä keskusteltuna esiteltynä voit käydä kuuntelemassa PUUPODI – Mitä metsästä tulee?”, innostaa Janni.

Vuoden 2025 ennakointiraportin voi lukea Etlan sivuilta, vuoden 2040 skenaarioista julkaistaan suomenkielinen raportti kansainvälisen artikkelin julkaisun jälkeen, josta infoamme myöhemmin EFI:n sivuilla.  
 
Hevosen kanssa seikkailuretkiä metsässä
Parhaana metsäkokemuksenaan Janni muistelee: ” Lapsuudessa oli mukava tehdä hevosen kanssa ”seikkailuja” metsässä, eli lähteä pois tutuilta poluilta ja katsoa, löydetäänkö jotain uusia hienoja paikkoja kuten metsälampia. Hevonenkin tykkäsi kovasti näistä seikkailuista, vaikka olikin aina kartalla siitä missä ollaan (ja hyvä niin, koska itse en yleensä ollut). Hirviä tuli joskus vastaan ja silloin kyllä tuli hevosella kiire kotiin”.

Metsä on osa tutkijankin elämää
Janni kuvaa omaa metsäsuhdettaan: ”Olen kotoisin Joutsenon maaseudulta Karsturannasta, ja käytännössä elänyt koko lapsuuden metsien keskellä. Olen metsänomistajaperheestä, eli metsät ja metsänhoito on ollut luonnollinen osa elämää. Metsällä on aina ollut myös suuri rooli vapaa-ajalla ja muistoissa. Lapsuuden kodin takapihalta alkoi vanha kuusikko, jossa asui huuhkaja. Nuorempana maastoiltiin päivittäin metsissä omalla hevosella. Hevonen löytyy nytkin ja metsä on osa talliarkea edelleen.” 

”Koulutuksen myötä metsien rooli taloudellisen hyvinvoinnin tarjoajana on tullut selkeämmin arvostukseeni mukaan, niin kuin sen rooli ympäristön kestävyyden ylläpitäjänä. Metsien merkitys on moninaisempi ja ennen kaikkea monimutkaisempi minulle kuin ennen. Arvostus on valtava ja vain kasvanut koko ajan tiedon myötä”, jatkaa Janni miettiessään metsäsuhteensa muutosta.

Nyt kaikilla suomalaisten moninaisten metsäsuhteiden perinteitä ja nykyisyyttä arvostavilla yhteisöillä, yhdistyksillä ja kansalaisilla on mahdollisuus tukea sen viemistä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2023. Mietihän hetki omaa metsäsuhdettasi ja lähde tukemaan kampanjaa käymällä allekirjoittamassa lomake osoitteessa www.lusto.fi/unesco . Haastathan myös tuttaviasi kertomaan omista metsäsuhteistaan sekä allekirjoittamaan!

Lisätietoja:
Janni Kunttu, Euroopan Metsäinstituutti EFI:n tutkija, janni.kunttu@efi.int , puh. 050 309 7935

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.