Opinnäytetyö: Metsänomistajien etäpalveluiden kehittäminen

torstaina, 20.05.2021

Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että erilaisia sähköisiä työkaluja ja sovelluksia on käytössä asiakaspalvelua tekevillä henkilöillä. Koettiin, että työkalut ja sovellukset helpottavat ja tehostavat toimintaa oikein käytettyinä.

Etätyökalujen käytön haasteena pidettiin asiakaspalveluhenkilökunnan sekä metsänomistajan osaamispuutteita. Tuloksista ilmeni myös huoli tietoturvaasioista ja heikoista internetyhteyksistä.

Verkkoneuvottelu mahdollisuus koettiin hyväksi ja siitä oltiin kiinnostuneita. Verkkoneuvottelu nähtiin yhtenä palvelukanavana muiden joukossa. Tuloksista kävi ilmi, että käyttäjät toivoisivat palvelun kehittämistä. He haluaisivat, että sen sisälle rakennettaisiin useita sovelluksia, joita asiakastyössä voisi hyödyntää.

Tuloksista käy ilmi, että verkkoneuvottelun käyttöönotto vaatii käyttäjien koulutusta. Toivottiin, että koulutus ja opastus järjestettäisiin Teams-infoina tai pienryhmäkoulutuksina. Lisäksi pitäisi olla oppaita tai opastusvideoita helposti saatavilla. Kun käyttäjien oma osaaminen saadaan hyvälle tasolle, todennäköisesti heidän motivaationsa paranee työkalujen käyttöä kohtaan. Koettiin myös, että metsänomistajien koulutukseen ja opastamiseen on panostettava. Heidän osaamistasonsa vaihtelee suuresti.

Opinnäytetyössä oli tavoite kartoittaa tällä hetkellä käytössä olevat sovellukset ja työkalut, jotka tukevat etänä tehtävää asiakaspalvelua. Tämän jälkeen tavoitteena oli kehittää näiden työkalujen käyttöä. Tässä työssä asiakaspalvelulla tarkoitetaan metsänomistajan ja asiakaspalvelijan välistä vuorovaikutusta.

Asiakasymmärrystä kerättiin asiakaspalvelutyötä tekeviltä henkilöiltä syvähaastattelun avulla. Syvähaastattelussa esille tulleita asioita ideoitiin ja kehitettiin eteenpäin työpajassa. 

Opinnäytetyö liittyy YAMK Metsätalousinsinööri opintoihin.

Työn rahoittajana on toiminut Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

Opinnäytetyön tekijä, opiskelija Reetta Valkonen, reetta.valkonen(a)gmail.com, puh. 0406724535

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.