Opinnäytetyö: Monenlaisista tavoitteista kohti jaettua ymmärrystä – Kehysanalyysi saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnittelua koskevista tavoitteista

keskiviikkona, 05.05.2021

Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää millaisia tavoitteita saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnitteluun osallistuvat toimijat prosessille antavat, sekä millaisia kehyksiä niiden taustalta voidaan tunnistaa. Tavoitteiden lisäksi tutkittiin millaisia haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia niihin liittyy.

Tutkimuksessa keskityttiin tutkimushetkellä käynnissä olevaan luonnonvarasuunnitteluprosessiin, jonka tarkoituksena on tuottaa luonnonvarasuunnitelma saamelaisten kotiseutualueelle vuosille 2022-2027.

Toimijoiden tavoitteet prosessille olivat osittain yhtenäisiä, mutta myös eroavaisuuksia oli löydettävissä. Aineistosta tunnistettiin kolme kehystä jotka olivat yhteistoiminnallisuuteen tähtäävä kehys, oikeuskehys ja tasavertaisuuden toteutumisen kehys. Yhteistoiminnallisuuteen tähtäävä kehys liittyi prosessin onnistumiseen ja hyväksyttävyyteen. Oikeuskehyksessä painotettiin erityisesti saamelaisten, mutta myös muiden paikallisten oikeuksien toteutumista luonnonvarasuunnittelun keinoin. Tasavertaisuuden toteutumisen kehys korosti tasavertaisia vaikutusmahdollisuuksia ja erilaisten tietopohjien ymmärtämistä ja käyttämistä.

Kehykset eivät suoranaisesti olleet ristiriidassa keskenään, mutta aineiston perusteella voidaan nähdä että alueella on tarvetta yhteistoiminnalliselle ja sovittelevalle luonnonvarasuunnitteluprosessille. Poikkeavien kehysten tunnistaminen voi edistää luonnonvarasuunnittelua koskevia neuvotteluja ja parantaa toimijoiden ymmärrystä muiden osapuolten näkemyksistä. Lisäksi kehykset toivat esiin teemoja, jotka voivat tarjota välineitä kestävän luonnonvarasuunnittelun kehittämiseen pitkällä aikavälillä.

Tätä pro gradu -tutkielmaa rahoitti Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

HTM Niina Jyränen, niina.jyranen(a)gmail.com, puh. 0408675301

 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.