Pro gradu -tutkimus: käytäväharvennus männikön ensiharvennuksena

maanantaina, 12.04.2021

Pro gradu -tutkielmassani tutkin käytäväharvennuksen ja valikoivan harvennuksen tuottavuuksien eroa männikön ensimmäisessä harvennuksessa. Tutkimuksessa käsiteltiin neljää eri hakkuutyömenetelmää, kolmea erityyppistä käytäväharvennusta; suora käytäväharvennus, viuhkamainen käytäväharvennus sekä kuljettajavalintainen käytäväharvennus. Näiden lisäksi yksi harvennus tehtiin perinteisellä valikoivalla harvennusmenetelmällä. Näiden neljän eri harvennusmenetelmän tehokkuutta tutkittiin ja vertailtiin aikatutkimuksella, jossa jokaisen työvaiheen ajanmenekki kellotettiin.

Kellotusten perusteella huomattiin, että merkittävin ero käytäväharvennusten ja valikoivan harvennuksen välille syntyi kouran liikuttelusta. Kouran liikuttelu vei kuljettajavalintaisessa käytäväharvennuksessa noin 20 % vähemmän aikaa kuin valikoivassa harvennuksessa. Tämän tutkimuksen perusteella, hoidetussa männikössä, käytäväharvennus on varteenotettava vaihtoehto ensiharvennusta tehtäessä.

Lopullinen tutkielma on luettavissa touko-kesäkuun jälkeen Itä-Suomen yliopiston kampuskirjastojen e-Gradu päätteiltä.

Kiitokset Metsämiesten Säätiölle taloudellisesta tuesta.

Lisätietoja:

Opiskelija Essi Hämäläinen, essi.hamalainen(a)outlook.com, puh. 0408419597

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.