Toimivat IT-järjestelmät suuressa roolissa työn arkirutiineissa

maanantaina, 09.08.2021

"Alaistaidoista Yhteisen Yrittämisen Toimintamalliin – Mhy-johtamisen ja toimihenkilötyön kehittäminen” -hanke on edennyt suunnitellusti. Alkukartoitukset on yhtä osa-aluetta lukuun ottamatta tehty. Niiden pohjalta on koostettu MIF:n ja PI-johtamiskoulun toimesta aineistoa seuraavia vaiheita varten, joissa on tarkoitus selvittää osa-alueille mahdollisesti tehtäviä toimenpiteitä ja niiden pilotointia.

Tässä vaiheessa on jo havaittu, että yhtenä kulmakivenä laadukkaalle ja henkilöstöä motivoivalle toiminnalle ovat sujuvasti toimivat IT-järjestelmät. Haastattelujen, asiakastutkimuksen ja taloudellisten tunnuslukujen analysoinnin yhteydessä havaittiin kehitettäviä kohtia. Järjestelmät voivat suoraan vaikuttaa yksittäisten henkilöiden työssä viihtymiseen tai yhtä lailla niiden puutteesta tai vajaatoimivuudesta saattaa seurata paljon toimintaan välillisesti tai suoraan vaikuttavia tekijöitä.

Toimintajärjestelmien kehittämiseksi on käynnissä tällä hetkellä useita hankkeita, joilla uskotaan olevan positiivia vaikutuksia ja niistä voisi nostaa esille seuraavia asioita.

Toiminnanohjausjärjestelmiä vertaillaan ja kilpailutetaan parhaillaan ja selvityksen pohjana pidetään tulevaisuuden liiketoiminnan tarpeita. Niissä lähtökohtana ovat toimittajan kyvykkyyden lisäksi mm. asiakaskeskeisyys, myynnin työkalut ja hyvät käyttökokemukset.

Julkisia kaikille avoimia digitaalisia palveluja kehitetään samanaikaisesti palvelemaan nykyhetken ja tulevaisuuden metsänomistajia sekä metsästä kiinnostuneita henkilöitä. Näistä tärkeimpänä on uusi, keväällä lanseerattu palvelumme OmaMetsä, jossa metsänomistajat näkevät metsävaransa ja niihin liittyvät metsäsuunnitelmansa. Palvelu toimii myös yhteydenottokanavana omaan metsäasiantuntijaan ja sieltä on mahdollista myös tilata palveluja. Ensikokemukset ovat hyviä ja käyttäjämäärät ovat nousseet vauhdilla. Kehitystyö palvelun osalta on vielä käynnissä ja sen merkitys myös toimihenkilöiden työkaluna vahvistuu.

Toinen ulospäin näkyvä hanke on internetsivujen uudistaminen. Projekti valmistuu syksyllä ja uudistuksen tarkoitus on ilmeen ja päivitetyn sisällön lisäksi palvella OmaMetsä -palvelua soveltuvin osin.

Toimihenkilötyöhön ja erityisesti sisäiseen tiedon julkaisuun ja varastointiin on luvassa helpotuksia, kun keväällä käynnistyneet intranet ja extranet projektit valmistuvat. Monilla yhdistyksillä on toki jo nyt ollut omia ja edistyksellisiä tapoja toimia ja näiden hankkeiden on tarkoitus luoda kaikille samanlaiset lähtökohdat. Nykyisen intranetin roolia toimihenkilöiden työkaluna vahvistetaan ja se tuodaan helposti kaikkien ulottuville.

Intranetin lisäksi edistämme mhy-ketjun ulkopuolisten tahojen kanssa käytäviä toimintoja extranet projektissamme. Sen avulla luodaan malliratkaisuja esimerkiksi urakoitsijoiden, hallitusten sekä valtuustojen kanssa työskentelyyn.

Lisätietoja:

Järjestelmäasiantuntija Markku Peltola, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, markku.peltola(a)mhy.fi, puh.
0406613327

Toimitusjohtaja Jouni Tiainen, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, jouni.tiainen(a)mhy.fi, puh. 0400158369

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.