Halkomotti osana metsäkulttuuria

tiistaina, 18.12.2018

Metsäkulttuuriin liittyvä perinteinen halkomotti kuului sodanjälkeisenä aikana merkittävänä osana Suomen talouden nousua. Polttopuuta tarvittiin tehtaissa, höyrykoneissa, lämmityksessä ja sähköntuotannossa. Polttopuita tehtiin mottisavotassa kaikkialla Suomessa ja tämä taito oli suorastaan elinehto kansalaisille. Metristä halkoa tehtiin käsityönä kirveellä ja pokasahalla, ja ne tuli tehdä metsässä halkomoteiksi kuivumaan, josta ne sitten hevospelillä ajettiin pois. 

Halkomottihanke toteutettiin 19.4. - 29.10.2018 välisenä aikana. Hankkeen tavoite on tuoda esille tätä Suomen kansalle tärkeää käsityötaitoa ja halkomotin tekotapaa. Tarkoitus oli tehdä halkomotteja ympäri Suomea erilaisissa tapahtumien yhteydessä, näytöksissä ja historiallisissa kohteissa.

Halkomotti tapahtumia oli kaikkiaan kahdeksalla eri paikkakunnalla. Tapahtumat olivat yleisön mieleen ja niissä yleisö kyseli paljon halkomotin historiasta. Seurasaareen Helsinkiin, Lustoon Punkaharjulle ja Muistojen metsä -tapahtumaan Kontiolahdelle tehtiin erilliset taulut kertomaan halkomotin taustaa ja historiaa. Jälkeen päin moni kertoikin, että oli opastuksen jälkeen itsekin tehnyt motin. Tämähän olikin hankkeen yksi tärkeä tavoite.

Halkomotin teko toteutettiin mahdollisimman suurelta osin samoilla työmenetelmillä ja -välineillä kuin ennen oli tehty. Puut sahattiin käsin ja halottiin paikan päällä kirveellä. Mottien kehykset tehtiin perinteisillä lohenpyrstö-liitoksilla.

Metsämiesten säätiön tuki tuli tarpeeseen, ilman sitä tätä hanketta ei olisi voitu toteuttaa.

Lisätietoja:

Antti Ticklén, antti.ticklen(at)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.