Metsäalan ammatilista koulutusta toteutetaan hybridinä

torstaina, 02.03.2023

Metsuri-metsäpalvelujen tuottajien ja metsäkoneenkuljettajien koulutuksessa käytetään lähiopetuksen lisäksi digitaalisia oppimisympäristöjä sekä erilaisia opetusmenetelmiä. Käytännön työskentelyä täydennetään itsenäisillä tehtävillä ja videoimalla opiskelijan työskentelyä.

Hybridimallit metsäalan ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2021 – valmistautumista koulutuksen kehityshaasteisiin vuoteen 2040 - hankkeessa TTS Työtehoseura selvitti kyselytutkimuksen lisäksi haastatteluilla koulutuksen toteutusta, hyviä opetuksen käytäntöjä sekä oppilaitosten reagointia väestönmuutokseen 2040.

Metsäalan ammatillinen koulutus painottuu käytännön työskentelyyn ja lähiopetukseen, jossa käytetään digitaalista oppimateriaalia ja sovelluksia, joita metsäalan työelämässä käytetään. Samanlaiset opetusmenetelmät ja toteutusmallit olivat käytössä metsäkoneenkuljettajien ja metsuri-metsäpalvelujen tuottajien koulutuksessa.

Metsuri-metsäpalvelujen tuottajien ja metsäkoneenkuljettajien koulutuksessa digitaalitekniikkaa käyttävät joko opettajat tai opiskelijat kuvaamalla opiskelijan työskentelyn kehittymistä opintojen eri vaiheissa. Kuvattujen tallenteiden ja kuvien avulla opiskelijalle annettavan palautteen antaminen sekä opiskelijan itsearviointi helpottuu.

Tulevaisuuden haasteisiin halutaan vastata kehittämällä metsäalan ammatillista koulutusta niin oppilaitoksen, koulutusalan kuin opettajien tasoilla. Oppilaitoksissa on halua oppilaitosten välisen yhteistyön kehittämiseen, mutta ongelmana on kehittämistyöhön varatut vähäiset resurssit.

Hankkeen keskeiset tulokset esitellään webinaarissa torstaina 30.3.2023 klo 13–14 ja tulosjulkaisu julkaistaan huhtikuussa 2023.

Hanke on toteutettu Metsämiseten Säätiön rahoituksella yhteistyössä Metsäkoulutus ry:n kanssa.

Lisätietoja:
Tutkija Matleena Lindström, TTS Työtehoseura ry, matleena.lindstrom(a)tts.fi, puh. 041 7313 457
Toiminnanjohtaja Ville Manner, Metsäkoulutus ry, ville.manner(a)metsäkoulutusry.fi, puh. 050 3315425

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.