Metsäsuhdetutkimushanke tuotti julkaisuja, opetusaineistoja ja vahvisti tieteenalaa

tiistaina, 28.02.2023

Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa kerätystä kattavasta, 87 haastattelua ja 309 kirjoitusta sisältävästä tutkimusaineistosta on valmistumassa kaksi eri tieteenalojen väitöskirjaa sekä yksi tietokirja.

Hankkeen tutkijat kirjoittivat vuonna 2022 useita tieteellisiä artikkeleita, myös yhteistyössä muiden tutkijoiden kanssa. Näistä jo julkaistut artikkelit käsittelevät tunteita metsäkonflikteissa ja metsäsuhdetutkimuksessa hyödynnettäviä ihmistieteellisiä tutkimusmenetelmiä. Yhteistyössä saksalaisen Flumen-tutkimushankkeen kanssa kirjoitettiin metsäsuhde-käsitettä tieteellisesti kehittelevä artikkeli.

Kirjoitusaineistosta on valmistunut myös kaksi maisterintutkielmaa ja kolmas on tekeillä. Aineiston laajuus ja rikkaus mahdollistavat lisää tutkimusnäkökulmia tulevaisuudessa. Tutkimushankkeessa kerätyt haastatteluaineistot tullaan tallentamaan Suomen Metsämuseo Luston kokoelmiin osaksi metsäkulttuuriperintöä.

Metsäsuhdetutkimus osaksi opetusta ja tiedeyhteisöä

Hankkeen tutkijat ovat toimineet aktiivisesti sekä Metsäsuhdetutkimusverkostossa että Suomen Metsätieteellisen Seuran tieteenalakerhossa, Metsäsuhdeklubissa, vakiinnuttaen ja kehittäen niiden toimintaa.

Tutkijat olivat mukana suunnittelemassa ja tuottamassa uutta verkkomuotoista Suomen metsät: historia ja metsäsuhteet -opintojaksoa Itä-Suomen yliopistossa.

Tieteellistä ja populaaria metsäsuhdeviestintää

Hankkeen tutkijat järjestivät sessioita ja esitelmöivät yhteistyössä kansainvälisten ja kotimaisten tutkijoiden kanssa tieteellisissä konferensseissa. Yhdessä Metsäsuhdeverkoston ja kansainvälisten tutkimushankkeiden kanssa valmistellut esitelmäehdotukset hyväksyttiin maailman metsäkongressiin Tukholmaan vuonna 2024. Hankkeen tutkijat ovat viestineet tutkimusteemoistaan myös populaareissa tilaisuuksissa sekä metsäalan ja muussa mediassa.

Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke

Metsämiesten Säätiön rahoittamassa Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa (2019-2022) tutkittiin metsäsuhteita ja niiden muutosta sekä edistettiin metsäsuhteiden tunnistamista ja ymmärtämistä.

Hankkeen tutkijoista VTT, metsänhoitaja Jaana Laine tutki instituutioita ja Suhteeni metsään -muistitietokeruun tutkimusaineistoja, väitöskirjatutkija YTM, metsätalousinsinööri Tuulikki Halla metsäammattilaisten metsäsuhteita ja väitöskirjatutkija FM Reetta Karhunkorva metsänomistajien metsäsuhteita. Hankkeella oli ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimi FT, dosentti, kehittämisjohtaja Leena Paaskoski Suomen Metsämuseo Lustosta.

Lisätietoja:

VTT, MH dos. Jaana Laine, LUT yliopisto, jaana.laine(a)lut.fi, puh. +358 50 563 6013

https://lusto.fi/tutkimus-kokoelmat/metsasuhteita/tutkimushanke/
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.