Tampereen ammattikorkeakoulun biotuotetekniikan opiskelijoiden opintomatka Saksaan ja Alankomaihin

maanantaina, 31.07.2023

Julkaisu- ja opintomatkakurssi on osa Tampereen ammattikorkeakoulun biotuotetekniikan tutkintolinjaa. Opintojakso on ollut tarjolla jo melkein 20 vuoden ajan. 2023 Opintomatka Saksaan ja Alankomaihin-projektin keskeinen tavoite oli vierailla Saksan ja Alankomaiden oman alan yrityksissä, sekä laatia Biohubannual 2023-lehti. Matka toteutui 6–15.3 ja sille osallistui 14 opiskelijaa ja opettaja. Vietimme ensimmäiset päivät Saksassa Düsseldorfissa. 7.6 pääsimme tutustumaan ajatuksia herättävään paikkaan Saksassa Dattelnin Uniperin hiilivoimalaan. Saimme tutustua voimalan toimintaan, sen merkitykseen energiantuotannossa, sekä keskustelimme Saksan energiamurroksesta.

Seuraavana päivänä vierailimme Durenissa Metsän greaseproof-paper millillä. Tehdas tuottaa rasvatiiviitä papereita kotitalous ja ammattilaiskäyttöön. Paluu matkalla tehtaalta hotellille tutuisimme paikalliseen kulttuuriin vierailemalla Kölnin tuomiokirkossa. Torstaina 9.3 vietimme koko päivän tutustuen Düsseldorfiin. Kaupungin vanhoista rakennuksista paistoi keskieurooppalaisuus.
Perjantaina 10.3 matka jatkui kohti Alankomaita. Parin tunnin matka Düsseldorfista Rotterdamiin kului leppoisasti linja-autossa. Viikonlopun aikana tutustuimme Rotterdamiin ja Amsterdamiin.
Maanantaina vierailimme Winschontenissa Konvertian tehtaalla. Toimipisteellä tehdään paperitullien arkitusta ja uudelleen rullausta. Ajo matka hotellilta Konvertialle oli suuntaansa vajaat kolme tuntia. Päivä vierähtikin hyvin tutustuen Alankomaiden maaseudun maisemiin, sekä saimme ihmetellä tuulivoimaloiden lukematonta määrää.

Opintomatkan toiseksi viimeisenä päivänä pääsimme reflektoimaan tutkintolinjaamme Alankomaiden vastaavaan. Avans University of applied sciencesissä opetetaan myös biotuotetekniikkaa, mutta eri
painotuksella. TAMKissa opetus painottuu enemmän paperiteollisuuden biotuotetekniikan ratkaisuihin, kun taas Avansilla kierrättämiseen ja sivuvirtojen uudelleen hyödyntämiseen.

Biohub-annual lehteä painettiin 2500 kpl, jota jaettiin projektia tukeneille tahoille, puunjalostusinsinööri-liiton jäsenille, sekä Tampereen ammattikorkeakoulun käyttöön. Lehti saatiin valmiiksi ja postitettua aikataulussa huhtikuun lopulla, sekä nettiversio löytyy lehtiluukusta. Lehti on varmasti tuonut lisää näkyvyyttä alan yrityksissä tutkintolinjalta valmistuville opiskelijoille, sekä innostaa uusia opiskelijoita jatkamaan kurssia tulevina vuosina.

Kurssi on valmistanut meitä isojen projektien suunnitteluun ja totuttamiseen. Opintojakso kesti yhteensä kahdeksan kuukautta. Kurssi jatkuu taas syksyllä 2023, kun seuraavat viimeisen vuoden opiskelijat käynnistävät projektin taas alusta. Opintomatkan ja lehden mahdollistivat useat yritykset, ostaessaan mainos- ja artikkelitilaa Biohubannual 2023 lehdessä. Suurin yksittäinen rahoittaja oli Metsämiesten Säätiö, jonka tuki mahdollisti matkan kuluja.

Lisätietoja:
Projektipäälikkö Leevi-Petteri Mikkola, Tampereen ammattikorkeakoulun biotuotetekniikan insinööriopiskelijat ry,
leevipetterimikkola(a)gmail.com, puh. 0449922507

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.