Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Tampereen seudun metsänomistajat ry 30-vuotishistoriikki

tiistaina, 12.01.2021

Puheenjohtaja Matti Ilveskoski, varapuheenjohtaja Mauri Inha ja johtokunnan jäsen Marja-Leena Lähteenmäki kysyivät minulta 7.5.2019, ryhtyisinkö kirjoittamaan Tasemon 30 - historiaa. Pyysin miettimisaikaa. Johtokunnan kokouksessa 12.8.2019 lupauduin ehdolla, että kirja painettaisiin Suomessa. Näin sitten tapahtuikin. Kirjoittaminen alkoi elokuussa 2019 ja kesti loka-marraskuulle 2020. Koronan karanteeniaika oli intensiivistä kirjoittamista.

Kirjoitin metsä edellä! Yritin kirjoittaa niin, että kirja olisi luettava ja kiinnostava niin, että muutkin kuin TaSeMon jäsenet sitä lukisivat. Yhdistys on saanut 30 vuoden aikana paljon aikaan. Siksi yhden asian tai teeman äärelle ei voinut montaa kertaa pysähtyä. Ratkaisin asian niin, että kirjoitin tapahtumista pääsääntöisesti vain kerran. Seuraavat kerrat samoista tapahtumista, koulutustilaisuuksista ym. sijoitin esimerkkeinä liitteisiin. Enkä sielläkään maininnut kaikkia.

Kirjassa on useita jäsenten kirjoittamia tarinoita sanatarkasti – jopa samoista asioista. Kaikilla oli kuitenkin eri näkökulma tai erilaisia painotuksia. Näin Tasemon toiminnan monipuolisuus tuli mielestäni parhaiten esille. Käytin eri värisävyjä eri aihekokonaisuuksista. Esimerkiksi kirjoitin keltaiselle pohjalle melkein joka vuodelta Jäsenlehdestä ainakin yhden artikkelin joko kokonaan tai osittain riippuen artikkelin sisällöstä. Valitsin useimmiten puheenjohtajan pääkirjoituksen. Tällä yritin korostaa sellaisia aiheita, jotka olivat julkaisuhetkellä ajankohtaisia ja tärkeitä. Tavoittelin sitä, mikä kulloinkin oli yleisesti ”tapetilla” ja kiinnosti kaikkia metsänomistajia.

Tarkoitukseni oli kirjoittaa koko kolmestakymmenestä vuodesta – lähes joka vuodesta jotakin, jotta kirja olisi tasapainoinen koko 30 vuoden ajalta. Lukijat ratkaisevat, onnistuinko! Kirjassa on paljon kuvia. Niistä suurkiitos jäsenille, jotka niitä luovuttivat niin runsaasti, että valinnanvaraa oli kiitettävästi. Sanotaan, että yksi kuva puhuttelee enemmän kuin tuhat sanaa. Olisin iloinen, jos näin tapahtuisi
tässäkin ja toisi lukijoiden mieliin mukavia muistoja retkistä, koulutuksista ja erilaista tapahtumista, joita yhdistyksen olemassaolon aikana on ollut todella paljon. Mielestäni kuvista näkyy hyvä yhteishenki ja tunnelma ”meillä on yhdessä kivaa”.

TaSeMon jäsenistö on tehnyt suunnattoman määrän talkoo- ja vapaaehtoistyötä jäsenkirjeen postituksista retkien ja tapahtumien järjestämiseen. Uskallan sanoa koko työaikani järjestötyötä tehneenä, ettei ilman tätä jäsenistön vapaaehtoispanosta TaSeMo olisi voinut edistää metsänomistajien koulutusta ym. metsään liittyvää tietämystä niin runsaasti kuin sen toiminnallaan on voinut tehdä.

Haluaisin lopuksi korostaa lasten toiminnan merkitystä. Nousevassa polvessa on tulevaisuus. Lasten kiinnostuksen herättäminen metsää kohtaan vaikuttaa ratkaisevasti siihen, minkälaista toimintaa tämänkaltaiselta yhdistykseltä toivotaan, odotetaan ja vaaditaan. Hatunnosto lasten metsätoimintaa vetäneille jäsenille!

Toivon muistorikkaita lukuhetkiä kirjan parissa!
Hanketta on tukenut Metsämiesten Säätiö


Sirkka Merikoski


Lisätietoja:
varapuheenjohtaja Mauri Inha, Tampereen seudun metsänomistajat ry, mauri.inha(a)tasemo.fi, puh. 0405794716

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.