Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opinnot Mountain Forestry maisteripääaineessa Universität für Bodenkultur Wienissä

tiistaina, 05.09.2023

Vaihto-opinnot Universität für Bodenkultur Wienissä sijoittuivat kevät-kesä lukukaudelle 2023. Opintopisteitä vaihto-opintojen aikana suoritin yhteensä 23, joista kaikki luettiin mukaan myös omassa kotiyliopistossa vapaavalintaisiin opintoihin. Opinnot sisälsivät pääasiassa opintoja metsäteollisuuden ja metsäluonnonvarojen hallinnasta sekä hieman kulttuuri- ja kieliopintoja. Suoritetut kurssit olivat German for beginners II, Intercultural competence – acting effectively in an international environment, Automation of bioprocesses, Forest products marketing and strategy, Industrial water management, Natural resource management in mountain forests, Science and technology studies: Understanding sustainable innovations ja Wood industries and products kurssit.

Opinnot Itävallassa sisälsivät paljon seminaari ja luento seuraamista joissa läsnäolo oli pakollista. Luennoilla kuitenkin opettaminen oli hyvin vuorovaikutteista opiskelijoiden kanssa ja paljon keskusteluja aiheista käytiin ja ajatuksia vaihdettiin. Luentojen lisäksi muun muassa Natural resource management kurssiin kuului kaksi erillistä kertaa yliopiston metsässä, jossa opeteltiin luennoilla käsiteltyjä asioita kuten metsän kasvatuksen suunnittelua, harvennusta ja seurantaa Alpeilla. Opin näistä käytännön harjoituksista todella paljon ja olen jo nyt pystynyt hyödyntämään opittuja tietoja.

Kevään aikana osallistuin lisäksi kolmen päivän excursiokurssille, joka järjestettiin Saksassa. Excursion ensimmäisenä päivänä osallistuttiin Saksan Hannoverissa Ligna puuteollisuuden messuille. Lignan
jälkeen suuntana oli muutama tehdas Keski- ja Etelä-Saksassa. Excursiokohteet olivat kaikki pääasiassa mekaanisen metsäteollisuuden puolelta. Ensimmäinen tehdas oli Delignitin tehdas Blombergerissä, joka tuottaa erikois vanereita muun muassa autoteollisuudelle. Toinen kohde oli Pollmeier Creuzburgissa, jossa tuotetaan sekä sahatavaraa että LVL levyjä. Seuraavat excursiokohteet sijaitsivat Baijerin osavaltiossa jonne jatkettiin bussilla. Siellä ensin vierailtiin Binderholzin tehtaalla jossa valmistetaan muun muassa CLT levyjä jonka jälkeen viimeisenä kohteena excursiolla oli Pfleiderer jossa tuotetaan kuitulevyjä. Excursiokurssi oli erittäin mielenkiintoinen ja oli mahtavaa päästä näkemään puuteollisuutta Keski-Euroopassa.

Kokonaisuudessaan vaihto-opinnot vilkkaassa Wienissä oli hieno kokemus. Kaupunkielämän vastapainona nautin ulkoilusta ja vaeltamisesta Alpeilla. Kiitän Metsämiesten säätiötä vaihto-opintojen mahdollistamisesta Itävallassa. Vaihto-opinnot olivat unohtumaton kokemus ja puolen vuoden aikana opin valtavasti lisää metsistä ja  niiden hoidosta sekä sain uusia näkökulmia metsäteollisuuteen Keski-Euroopassa.

Lisätietoja:
Tekniikan kandidaatti Essi Räisänen, essi.a.raisanen(a)aalto.fi, puh. 0442734191

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.