Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opinnot Skotlannin Invernessissä

maanantaina, 12.06.2023

Vietin opettavaiset 12 viikkoa Invernessissä opiskellen metsätaloutta Scottish School of Forestryssä (SSF) keväällä 2023. UHI eli University of Highland and Island on suurehko opinahjo Skotlannissa ja SSF on yksi pieni haara koulusta. Alkuun vaihtojaksoa väritti pienet haasteet, kuten asunnon puuttuminen ja opintokokonaisuuden tietäminen, mutta onneksi asunto löytyi nopeasti ja suoritettavat opinnot selventyivät vaihdon aikana. Olin vaihdossa opiskelukaverini kanssa, joten vertaistuki oli lähellä, kun ikävä meinasi iskeä.

Opiskelin taajamametsien suunnittelua, metsänhoitoa, metsäekologiaa ja taimituotantoa. Taimituotannossa päästiin itsekin istuttamaan ja lannoittamaan taimia koulun omalla kasvihuoneella sekä vierailtiin avojuuritaimipelloilla ja taimitarhalla. Kurssit itsessään olivat hyvinkin mielenkiintoisia ja paljon oli vierailuja kiinnostavissa kohteissa, kuten erilaisissa puistoissa ja eri tavoin hoidetuissa metsissä. Maastopäivät olivat ehdottomasti vaihdon parasta antia. Tehtävät olivat monipuolisia ja osa jopa haastaviakin. Koulu sijaitsee Ballochin kaupunginosassa ja matkustaminen kouluun oli suhteellisen haasteellista, sillä kaupungissa oli ongelmia bussiliikenteen kanssa. Koulupäivät olivat pitkiä ja välillä myös uuvuttavia, mutta onneksi läsnäoloa koululla oli vain maanantaisin ja tiistaisin, joten loppuviikko meni yleensä tehden tehtäviä asunnolla. Keväälle sattui myös kahden viikon pääsiäisloma ja muita lomapäiviä, mm. kuningas Charlesin kruunajaiset. Opettajat myös peruivat tunteja omien menojensa vuoksi, niin varsinaista läsnäoloa SSF:ssa tuli varsin vähän.

Vapaa-aikana harrastin polkujuoksua lähimetsissä ja kävin myös uimassa paikallisessa uimahallissa. Retkiä tuli tehtyä ympäri Skotlantia, mm. Skyen saarelle, Britannian mantereen pohjoisimpaan paikkaan Dunnet Headiin ja Glen Affricin ikimetsiin. Paljon jäi vielä näkemättä, sillä Skotlannissa riittää kohteita niin luonnossa viihtyville kuin kaupunkilaisillekin. Paikallisiin opiskelijoihin tutustuin jonkin verran, mutta ilmeisesti kevät oli aikaa, kun moni teki tehtäviä etänä ja osalla alkoi työharjoittelut, joten varsinaista ryhmäytymistä ei syntynyt. Oli kuitenkin mukava tutustua useisiin mukaviin Ylämaan tuleviin metsäammattilaisiin.

Vaihtojakso opetti minulle paljon metsätaloudesta Skotlannissa ja paransi toki myös kielitaitoa roimasti. 12 viikon aika sopi itselle mainiosti, sillä olen perheellinen, uudelleen kouluttautuva yrittäjä ja vaihtoon lähtö ei ollut mitenkään itsestäänselvyys. Suuri kiitos Metsämiesten Säätiölle, jonka myöntämän apurahan turvin matkustussekä asumiskulut helpottuivat huomattavasti ja ei tyypillinen vaihtoon lähtijäkin sai mahdollisuuden kokea tämä opettavainen seikkailu! Vaihdolla on varmasti merkittävä vaikutus tuleviin työ- sekä jatko-opintomahdollisuuksiin.

Lisätietoja:
Metsätalousinsinööriopiskelija Kati Lappalainen, Hämeen ammattikorkeakoulu, kati(a)katimaria.fi, puh.0442902422
Instagram: @metsanainenmaailmalla

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.