Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opintojakso Saksan Schwarzwaldissa

tiistaina, 29.08.2023

Kesällä 2023 pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni vaihto-opintojaksosta Saksassa. Opintoni alkavat olemaan jo loppupuolellaan, joten päätös piti tehdä nyt tai ei koskaan. Kohteeksi valikoitui pitkällisen pohdinnan jälkeen Saksan Freiburg im Breisgaussa sijaitseva Albert-Ludwigs Universität Freiburg. Se on yksi Saksan vanhimmista yliopistoista ja perustettu vuonna 1457. Valintaan vaikutti mielenkiintoinen kurssitarjonta, sekä sijainti Euroopan keskeisellä paikalla lähellä Sveitsiä ja Ranskaa.

Opintojaksoiksi valitsin sekä ympäristö-, että metsätieteiden kursseja. Kurssitarjonnasta löytyi kiinnostavia aihepiirejä suojelualueiden ylläpidosta ja kenttäekologiasta riistanhoitoon ja metsästystalouteen. Keski-Eurooppalainen metsänhoito poikkeaakin suomalaisesta melko paljon painopisteiltään. Kurssiekskursioilla pääsin tutustumaan monipuolisesti eri kansallispuistoihin. Tutuiksi tulivatkin Saksassa Bayerischer Wald, Tšekissä Šumavan ja Sveitsissä Sveitsin kansallispuisto.

Viimeksi mainitussa pääsinkin ensimmäistä kertaa Alpeille vaeltamaan, joka oli kerrassaan ikimuistoinen kokemus. Korkeimmillaan kävimme 2900 metrin korkeudessa, mikä lisäsi oman mausteensa jo korkeuseroineen muutenkin fyysiseen vaeltamiseen.

Opintojen lisäksi pääsin paikallisten opiskelijajärjestöjen matkoilla tutustumaan Ranskassa Colmarin ja Strasbourgin kaupunkeihin, sekä Sveitsissä Zürichiin ja Luzerniin. Vaihto-opintojakso mahdollisti minulle mahtavia uusia oppimiskokemuksia ja lisäksi hyvää harjoittelua kielitaidon suhteen. Olen jo aiemmin opiskellut saksaa, joten yksi melkein kokonaan saksaksi suoritettu kurssi toi huimaa kehitystä erityisesti kuullun  ymmärtämiseen ja kartutti ammattisanastoa. Opiskelun ohessa sain pohdittua omia tulevaisuuden suunnitelmia ja se herätti mielenkiinnon palata jossakin vaiheessa Keski-Eurooppaan
työskentelemään. Samalla häiriötön opiskeluaika mahdollisti gradun edistämisen lähestulkoon valmiiksi syksyä varten.

Kiitänkin Metsämiesten Säätiötä apurahasta, joka oikeastaan mahdollisti minulle koko vaihto-opiskelun.

Lisätietoja:
Metsätieteiden kandidaatti Aleksi Flyktman, Helsingin yliopisto, aleksi.flyktman(at)helsinki.fi, puh. 044 2930294

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.