Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Konserttipaneelin kehitystyö ja ensiesittely

tiistaina, 25.10.2016

Arkkitehtitoimisto JKMM voitti 2011 Jyväskylän konserttisalista järjestetyn arkkitehtuurikilpailun, pääsuunnittelijanaan Arkkitehti SAFA Samuli Miettinen, yhtiön perustajajäsen ja osakas. Minut kutsuttiin taiteilijana mukaan projektiin varhaisessa vaiheessa.

Ryhdyin kehittämään rakennetta, jonka avulla saisin seinään isoa muotoa pienemmistä elementeistä. Halusin, että puun hienoimmat ominaisuudet korostuvat kun tämä elementti, osatekijän monistuessa, kasvaa itsenäiseksi teokseksi. Puun pinta kaareutuu selkeämuotoisena ja eheänä veistoksena tilassa.

Arkkitehti Samuli Miettinen kommentoi Showroomissa minun olevan todella pitkällä kehitystyössä. Seuraavaksi odottelemme Jyväskylän kaupungilta rakentamispäätöstä.

Uuden puuelementin kehitystyö

Olen kehittänyt usean vuoden ajan uudenlaista puuelementtiä musiikkisaliakustiikan tarpeisiin.

Uuden elementin tärkeimmät ominaisuudet:

  • kaunis, täyspuinen ja laadukas
  • kehittää suomalaista korkean jalostusasteen puukulttuuria - uusia teknologioita hyödyntävä ja kehittävä - laadukas vientituote
  • akustisesti musiikkisaliratkaisu
  • sopii kaikenlaisien edustavien tilojen pintamateriaaliksi

Saimme valmistajan kanssa mallin ja rakenteen testattua hyvissä ajoin ennen ensiesittelyä. Seinä taipui sisä- ja ulkokaarteissa luontevasti. Kokoelmaan kuului myös näytekappaleita erilaisilla värityksillä ja puupintojen sisäisiä sävymaailmoja korostaen.

Koeseinän avulla tutkin:

  • Esteettistä laatua, miltä seinä näyttää luonnollisessa koossa
  • Elementin muodon ja seinämuodon mahdollisuuksien haarukointia
  • Asennusjärjestelmän soveltuvuutta
  • Kosteusvaihteluelämistä
  • Lähtökohtana oli akustikon antamat reunaehdot
  • Visuaalisesti kestävä palosuojaratkaisu

Konserttipaneelin julkistaminen

Ensiesittely Helsinki Design Weekin Showroomissa

Showroom on uusi muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen ammattilaistapahtuma, joka järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa Habitaren yhteydessä 7-9.9.2016.

Seuraavaksi Konserttipaneeli on esillä osana Luston itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan kuuluvassa näyttelyssäni:

SUOMI 100 - LUSTO Suomen metsämuseo

ILONA RISTA - PUUTAITEEN UUDISTAJA

28.4. 2017-7.1.2018

Apuraha

Taiteilijayrittäjyys on luonteeltaan erilaista kuin 'tavallinen' yrittäjyys, kasvuyrittäjyys tms. Se on yksinyrittämistä jossa ensin koko ura, sitten jokainen yksittäinen teos sisältää sekä kehitystyön että yrittäjäriskin. Usein riski toteutuu.

Oman kokemukseni mukaan riski kannattaa kuitenkin ottaa. Vastaavien prosessien kautta olen saanut luotua uudenlaisen reliefin, laadukkaan seinäratkaisun ja uusia teknologioita hyödyntävän konseptin. Niiden avulla olen saanut sekä tunnustusta, näkyvyyttä että tilaustöitä.

Kiitän Metsämiesten Säätiötä apurahasta, joka omalta osaltaan mahdollistaa innovatiivisen kehitystyön ja samalla purkaa ennen mainitun riskin tuottamaa painetta.

Lisätietoja:

Taiteilija Ilona Rista, ilona(at)rista.net

www.ilona.rista.net

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.