Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opinnot Prahassa Tšekissä

keskiviikkona, 03.04.2024

Olen kolmannen vuoden metsätieteiden opiskelija Helsingin yliopistosta. Vietin syyslukukauden 2023 Tšekin pääkaupungissa Prahassa kaupungin laidalla sijaitsevassa Czech University of Life Sciences Prague:ssa (CZU). Sijoitin vaihto-opinnot metsätieteiden kandidaatin tutkielmani valinnaisiin opintoihin. Tämä mahdollisti sen, että pystyin valitsemaan vapaasti laajasta ja kiinnostavasta kurssitarjonnasta itselleni mieleisimmät kurssit. Kursseja otin pelkästään paikallisesta metsätieteellisestä tiedekunnasta. Close-to-nature Silviculture, Urban Forestry, Forest Policy in European Context, Forest Phytopathology, New Approaches in Wildlife Management ja intensiivikurssi Future of Forest Bioeconomy tarjosivat laajasti uusia näkökulmia metsäopintoihini yhteensä 25 opintopisteen verran. Keski-Euroopan metsät ovat käyneet läpi merkittäviä tuhoja muun muassa kirjanpainajien ja metsäpalojen seurauksena. Muuttuvien ilmasto-olosuhteiden takia on tärkeää, että Suomesta osataan varautua vastaavanlaisiin uhkiin. 

Kurssikoot Prahassa olivat hyvin pieniä. Yhdellä kurssilla olin ainoa opiskelija, mikä ei kuitenkaan haitannut, sillä kurssi oli sisällöltään äärimmäisen mielenkiintoinen. Kursseilla tehtiin paljon päiväretkiä lähialueiden kaupunkimetsiin ja jopa yliopiston omaan metsään. Yliopiston metsä sijaitsi noin tunnin ajomatkan päässä kampukselta ja sen alueella sijaitsi mm. taimitarha, saha ja linna. Kampuksella puolestaan oli kasvitieteellinen puutarha, eläimiä, kuten alpakoita, vuohia ja lehmiä, oma panimo ja urheilukenttä sekä uimahalli.

Vaikka Praha on Suomen hintatasoon verrattuna edullisempi kohde, on erityisesti lyhytkestoinen asuminen siellä yllättävän kallista. Majoituin opiskelijoille suunnatussa yksityisessä asunnossa jaetussa huoneessa. Maksoin jaetusta huoneesta lähes yhtä paljon kuin yksiöstäni Viikissä. Jaoin asunnon yhteensä viiden portugalilaisen kanssa. Kämppikseni pitivät huolen siitä, että asunnossa ei ollut koskaan tylsää hetkeä. Koen, että sain kämppiksistäni elinikäisiä ystäviä.

Metsämiesten Säätiön apuraha mahdollisti vaihdosta nauttimisen. Suurkiitokset siitä!

Lisätietoja:
Metsätieteiden opiskelija Iida Iittainen, Helsingin yliopisto, iida.iittainen(a)helsinki.fi, puh. 0443530202

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.