Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Moniarvoinen metsäneuvonta tukee metsänomistajien erilaisia tavoitteita – Tapion hankkeessa koottiin käytännön vinkkejä

maanantaina, 28.04.2025

Metsäammattilaisilla on keskeinen rooli erilaisten metsänomistajien päätöksenteon tukemisessa ja monitavoitteisen metsien hoidon ja käytön edistämisessä. Tapion toteuttamassa hankkeessa selvitettiin moniarvoisen metsäneuvonnan nykytilaa ja kehitettiin toimintaohjeita asiakastyöhön.

"Moniarvoinen metsäammattilaisuus - viestintä ja neuvonta osana monipuolista metsien käyttöä" -hankkeessa selvitettiin monitavoitteisuuden ja erilaisten metsänomistajien huomioimista metsäneuvonnassa. Hankkeen rahoitti Metsämiesten Säätiö.

Hankkeessa toteutettiin verkkokysely metsäammattilaisille sekä haastateltiin metsänhoitoyhdistyksissä, metsä- ja sahateollisuuden yrityksissä sekä muissa organisaatioissa metsäneuvonnan parissa työskenteleviä. Näillä selvitettiin ammattilaisten käsityksiä moniarvoisuuden toteutumisesta omassa työssään ja metsäalalla yleisesti. Lisäksi kartoitettiin koulutus- ja aiheeseen liittyviä osaamistarpeita sekä valmiuksia viestiä moniarvoisesta metsäneuvonnasta.

Selvityksen perusteella avoin keskustelu ja luottamuksellisen ilmapiirin luominen ovat parhaat keinot päästä metsänomistajien tavoitteiden ytimeen ja toteuttaa asiakaslähtöistä neuvontaa. Selvityksen pohjalta koostettiin suosituksia ja tehtiin metsäammattilaisille suunnattu muistilista moniarvoiseen metsäneuvontaan. 

Monipuolistuvat tavoitteet edellyttävät yksilöllistä neuvontaa

Selvityksen perusteella metsänomistajien tavoitteet ovat moninaisia. Taloudellinen tuotto on edelleen monille metsänomistajille tärkeä tavoite, mutta sen rinnalle on noussut myös muita näkökulmia. Metsänomistajat toivovat, että heidän yksilölliset tavoitteensa otetaan huomioon entistä paremmin metsäneuvonnassa ja että heille tarjotaan vaihtoehtoja perinteisempien metsänhoitomenetelmien rinnalle.

Metsäammattilaiset kokevat työnsä merkitykselliseksi, kun he voivat tarjota asiakaslähtöistä ja monitavoitteista neuvontaa, joka tukee sekä metsänomistajien arvoja että kestävää metsien käyttöä. Työn monipuolisuus vahvistaa myös metsäammattilaisten työhyvinvointia ja ammattiylpeyttä.

Osaamisen kehittämistä tarvitaan erityisesti ilmasto- ja luontoteemoissa

Metsänhoidon monipuolistuminen on lisännyt metsäammattilaisten kiinnostusta kehittää omaa osaamistaan. Selvitykseen kuuluneen verkkokyselyn vastaajista yli 65 prosenttia oli käynyt monitavoitteiseen metsänhoitoon tai erilaisten metsänomistajien kohtaamiseen liittyviä koulutuksia.

Eniten osaamisvajetta selvitykseen osallistuneet kokivat vesiensuojeluun, ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä aiheista. Metsäammattilaiset pitävät tärkeänä käytännönläheistä koulutusta, vertaiskokemusten jakamista sekä esimerkkejä toteutetuista metsänhoitoratkaisuista ja niiden pitkän aikavälin vaikutuksista.

Haasteita aiheuttaa se, että uudempien metsänhoidon menetelmien neuvonta vie enemmän aikaa kuin perinteisempien metsänhoitomenetelmien suosiminen, ja resurssit ovat usein rajalliset. Lisäksi tiedonvaihdon ja verkostoitumisen kehittämiseen metsäalalla on tarvetta, sillä hiljainen tieto ei aina siirry tehokkaasti.

Käytännön suosituksia metsäneuvontaan

Selvityksen perusteella avoin keskustelu ja luottamuksellisen ilmapiirin luominen ovat parhaat keinot päästä metsänomistajien tavoitteiden ytimeen ja toteuttaa asiakaslähtöistä neuvontaa.

Työnantajan tärkeimmät keinot edistää moniarvoista metsäneuvontaa on varmistaa resurssit riittäviin maastokäynteihin ja henkilökohtaisiin asiakaskontakteihin, tukea jatkuvaa oppimista sekä tarjota ohjeet erilaisten tavoitteiden ja metsänomistajien huomioimiseen.

Selvityksessä ilmeni myös, että osa metsäammattilaisista epäröi työstään viestimisessä, sillä he pelkäsivät vastaanoton olevan kielteinen. Työnantajien tulisikin tarjota tukea silloin, jos henkilöstö kohtaa epäasiallista palautetta tai muuten haastavia viestintätilanteita.

Hankkeessa laadittiin metsäammattilaisen muistilista moniarvoiseen metsäneuvontaan. Se kannustaa muun muassa esittämään metsänomistajalle useita metsänkäsittelyvaihtoehtoja, tukemaan metsänomistajaa hänen arvojensa mukaisessa metsänomistuksessa sekä hyödyntämään verkostoja.

Muistilistan tavoitteena on tukea kestävää metsien käyttöä sekä vahvistaa viestintää, joka vastaa metsänomistajien muuttuviin ja monipuolistuviin tarpeisiin.

Lisätiedot:

Tutustu raporttiin ja metsäammattilaisen muistilistaan moniarvoiseen metsäneuvontaan.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Reetta Pilhjerta, Tapio 
reetta.pilhjerta@tapio.fi ja p. +358 29 432 6085

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.