Ajankuvia 1900-luvun metsähistoriasta pelastettiin tuhoutumiselta

keskiviikkona, 02.02.2022

Pelastetaan perintö -hankkeessa vuosina 2020-2021 pelastettiin Luston valokuva-arkiston metsänhoitaja S.E. Multamäen kokoelman sekä Enson kokoelman Pietisen mainosvalokuvaamon akuutin tuhoutumisuhan alla olevan alkuperäisaineiston kuvallinen sisältö. Hankkeen ensimmäinen vuosi keskittyi Pietisen kuvaamon kuvien pelastusdigitointiin ja museointiin. Hanketiimi digitoi 3000 kokoelmaan kuuluvaa negatiivia ja luetteloi niistä yli 400 kuvaa, jotka ovat haettavissa Finna-hakupalvelussa.

Pietisten kuvaustoiminnan myötä syntynyt merkittävä historiallinen ja kulttuurihistoriallinen kuvasto on päätynyt lukuisiin Suomen museoihin ja arkistoihin. Lustoon tallennetut Enson kokoelman negatiivit edustavat valokuvaamon tilaustöinä tehtyjä kuvauksia. Aihepiireiltään kuvat kattavat laajasti Enso-Gutzeitin toiminnan savotoilta teollisuuslaitoksiin ja valmiista tuotteista niiden mainontaan. Digitoiduista kuvista pääosa on kuluttajamarkkinointiin tarkoitettuja näyttely-, studio- ja mainoskuvia 1940–1960-luvuilta.

Suometsätieteen professori S.E Multamäen valokuvausharrastuksen myötä syntyi noin 3500 lasi- ja nitraattinegatiivin kokoelma vuosilta 1916–1940. Kokoelman kuvat kertovat monipuolisesti aikakauden metsänhoitajan työurasta, ammattiretkeilyistä, ulkomaan matkoista ja myös perhe-elämästä. Kokoelmasta digitoiduista kuvista luetteloitiin Collecte-kokoelmahallintajärjestelmään lähes 800 kuvaa, jotka ovat myös vapaasti selattavissa Finna-hakupalvelussa.

Molemmista valokuva-aineistoista ainutlaatuisen ja pelastamisen arvoisen tekee niiden laajuus, monipuolisuus, ajallinen ulottuvuus ja niiden metsähistoriallisten teemojen kattavuus. Pelastushankkeen avulla saatiin tallennettua paloherkkien ja tuhoutumisalttiiden aineistojen kuvasisällöt sekä turvattua alkuperäisen aineiston parempi säilyminen tuleville sukupolville. Hankkeen tuloksena suuri osa aineistoa on vapaasti saavutettavissa ja jatkokäytettävissä Finna-hakupalvelussa.

Metsämiesten Säätiön rahoitus turvasi merkittävän metsähistorian säilymisen jälkipolville.
Lisätietoja:

Kehittämisjohtaja Leena Paaskoski, Suomen Metsämuseo Lusto, leena.paaskoski(a)lusto.fi, puh. 0503669552

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.