Edistysaskeleita metsätieteiden korkeakoulutuksessa:yliopistojen yhteistyöllä parempaa opetusta

maanantaina, 26.09.2022

Metsäalan korkeakouluopettajien kouluttautuminen -hankkeen toteuttivat metsäalan yliopistokoulutusta antavat Helsingin yliopisto (HY) ja Itä-Suomen yliopisto (UEF). Vuosina 2019-2022 käynnissä olleen opettajien pedagogisen koulutuksen päätulokset olivat yhteiset työpajat, kurssit, verkkokurssit ja -oppimateriaalit sekä opetussuunnitelmatyömalli.

Yliopistojen yhteisiä työpajoja, joihin osallistui myös Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Metsämuseo Lusto, pidettiin kaksi. Aloitustilaisuus Hyytiälässä 2019 ja toinen tilaisuus Lustossa 2021. Näiden aikana opetusyhteistyö voimistui. Konkreettisena tuloksena työpajoissa ideoitiin useita yhteisiä kursseja ja myöhemmin suunniteltiin HY-UEF-Lusto -toteutuksena järjestettävä ”Suomen metsät: historia ja metsäsuhde” -opintojakso, jota testataan lukuvuonna 2022-23 ja joka tulee pakolliseksi sekä HY:n että UEF:n kandiohjelmiin syksystä 2023. Lisäksi yliopistot ovat tehneet yhteisyötä viiden muu kurssin osalta ja näistä on allekirjoitettu yhteinen ristiinopiskelusopimus.

Kurssi ”Kompasseja oppimiseen. Pedagogiikan perusteet, 5 op.” pidettiin dos. Anne Nevgin vetämänä molempien yliopistojen opettajille 2019-2020. Osallistujia oli 12 opettajaa. Kurssin perusteella suunniteltiin vastaavan niminen verkkokurssi. Verkkokurssit ”Kompasseja oppimiseen Pedagogiikan perusteet”, ”Metsän menetelmiä reppuun”, ja ”Kiikareita opetussuunnitelmiin” toteutettiin kukin osin itseopiskeltavana osiona ja opettajavetoisena lisäosiona. Koulutuksen sisältö muokattiin vastaamaan yleisiä yliopistopedagogisia opintoja huomioiden metsäopetuksen tarpeet. Kurssit ovat kenen tahansa suoritettavissa alustalla digicampus.fi.

Verkko-oppimateriaalit em. kursseista ovat lisensoitu vapaasti epäkaupalliseen käyttöön tarkoitetuksi. Lisäksi tuotetiin uutta yliopistojen opetussuunnitelmatyön kannalta keskeistä aihepiiriä, työelämätaitoja, varten kaksi oppimateriaalia. Työelämätaitojen kokonaisuuden toteuttivat Ajatuspari ja Valmennuksen Vire Oy muuntamalla ”Minä ja Me - uuden ajan työelämätaidot” -työkirjan moduulit yliopisto-opetukseen sopivaksi ja tuottamalla tarvittavat uudet täydentävät moduulit. Metsäalan korkeakouluopiskelijoille tarkoitetut työkirjat ”Minä ja Asiakkuudet” sekä ”Minä ja tuloksellisuus” löytyvät kurssin ”Metsän menetelmiä reppuun” lisämateriaaleista ja ovat vapaasti käytettävissä digicampus.fi palvelussa.

Opetussuunnitelmatyömalli Curriculum Design (CUDE) toteutettiin HY-UEF yhteistyössä Menestystekijät oy:n Anu Yanarin kanssa. Malli on tarkoitettu muuttamaan tutkimuslähtöinen tieto eläväksi oppimisen perustaksi, niin että opiskelijan osaamisen karttuminen on keskiössä. Verkkoyhteyksiä hyödyntäen keskellä korona-aikaa syksyllä 2021 pilottihankkeessa toimivat suo- ja maaperätutkijat molemmista yliopistoista. Ryhmät löysivät monia yhteisiä kehittämiskohteita ja HY:n kurssi Suometsien luonnonvarasuunnittelun kenttäkurssi päätyi em. ristiinopiskelusopimuksen kautta molempien yliopistojen opiskelijoiden käyttöön. Kaikkia alun perin suunniteltuja toimia ei pystytty toteuttamaan koronan ja henkilöstövajauksen vuoksi. Mutta hankkeella oli odottamattomia ja pitkäaikaisia vaikutuksia metsäalan yliopistokoulutukseen. Hankkeen pysyvistä vaikutuksista keskeisimpiä on sen seurauksena alkanut yliopistojen tiivis ja säännöllinen opetusyhteistyö.

Hankkeen päärahoitus tuli Metsämiesten Säätiöltä, lisäksi resursseja osoittivat Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Metsämuseo Lusto.

Lisätietoja:
yliopistonlehtori Mika Rekola, Helsingin yliopisto, mika.rekola(a)helsinki.fi, puh. 02941 57972
Professori Jukka Tikkanen, Itä-Suomen yliopisto, jukka.tikkanen(a)uef.fi, puh. 0505942049
https://digicampus.fi/course/view.php?id=2134

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.