Yhteistyöllä asiakkuusosaamista ja kansainvälisyyttä metsätalousinsinöörien koulutukseen

maanantaina, 03.01.2022

Metsätalousinsinöörit aloittavat usein työuransa puunhankinnan tai metsäasiantuntijan tehtävissä, joissa tarvitaan hyviä markkinointi- ja asiakaspalvelutaitoja. Asiakaskohtaamisiin voi toisinaan sisältyä myös hankalia tilanteita, jotka saattavat valmistautumattomalle metsätalousinsinöörille tulla yllätyksenä. Ammattikorkeakouluilla on yhteinen tarve ja myös haaste vaihto-opiskelijoille suunnatun englanninkielisen opintotarjonnan kehittämisessä ja toteutuksessa. Usein saapuvat ryhmät ovat pieniä, jolloin erillisen opintotarjonnan toteuttaminen ei ole kustannustehokasta.

Asiakkuusosaamisen työpaketissa laadittiin pedagogisesti käsikirjoitettuja tilanneharjoituksia puunhankinnan ja metsäpalveluiden myynnin tilanteisiin. Perustana valinnalle on työelämästä saatu palaute, jonka mukaan metsätalousinsinööreiltä edellytetään metsäosaamisen lisäksi entistä enemmän markkinointi- ja asiakaspalvelutaitoja. Tätä osaamista tarvitaan jo yleensä ensimmäisessä työtehtävässä, joka on usein hankintaesimiehen tai metsäasiantuntijan tehtävä. Tilanneharjoituksia pilotoitiin opetuksessa ja saadun opiskelijapalautteen perusteella ne koettiin käytännönläheisiksi ja opettavaisiksi. Kansainvälistymisen työpaketissa suunniteltiin uutta, vaihto-opiskelijoille tarkoitettua opintotarjontaa.

Hankkeessa suunniteltu opintotarjonta on yhteinen kaikille eri ammattikorkeakouluille ja sen sisältö- ja toteutusvastuu jakautuu eri ammattikorkeakouluille näiden vahvuuksien perusteella. Näin pystytään palvelemaan tehokkaammin ja laadukkaammin Suomeen tulevia vaihto-opiskelijoita. Kehitetyt opintojaksot ovat Finnish Forests and Forestry (5 ECTS) ja Northern Forest Management and Wood Value Chain (5 ECTS). Opintojaksot on tarkoitettu kaikille metsätalouden vaihto-opiskelijoille ja ne toteutetaan metsätalouden koulutusta antavien ammattikorkeakoulujen yhteistyönä. Opintojaksot toteutetaan pääosin verkossa, mutta opetettavia asioita havainnollistetaan viikon mittaisella maasto-osuudella.

Hankkeessa kehitetyt opintosisällöt kehittävät metsätalousinsinööriopiskelijoiden harjoittelussa ja myöhemmin työelämässä tarvittavaa asiakkuusosaamista. Asiakkuusosaaminen tullee jatkossa yhä tärkeämmäksi osaksi metsätoimihenkilön osaamissalkkua. Englanninkieliset opintojaksot antavat metsätalouden vaihto-opiskelijoille yhtenäiset perustiedot Suomen metsätaloudesta ja mahdollistavat opetusresurssien tarkoituksenmukaisen ja tehokkaan käytön.

Metsämiesten Säätiö rahoitti kehittämistyötä vuosina 2020-2021 MTI-opetuksen kehittämishankkeessa - yhteistyötä, työelämäläheisyyttä ja kansainvälisyyttä opetukseen. Hanke on toteutettu Karelia-ammattikorkeakoulun, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Lapin ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutuksen yhteistyönä, missä Karelia on toiminut hankkeen koordinaattorina.

Lisätietoja:
Yliopettaja Ari Talkkari, Karelia-ammattikorkeakoulu, ari.talkkari(a)karelia.fi, puh. 050 3497199
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.