Tehopakkauksille on tarvetta

Sotien jälkeen jaettiin savottajätkille kannusteena Tehopakkauksia, jotka olivat Metsätyömaiden muonitustoimiston kehittämä sen aikainen tulospalkkio kahvin, sokerin ja tupakan muodossa. Ne kun olivat kansalaisten ”kortilla” olevia herkkuja. Termi oli tuttu aloittaessani työt metsäalalla 80-luvulla. Tuolloin metsureiden keskuudessa tehopakkaus oli yhä jotain työtä lisäävää asiaa.
 
1940-luvun lopulla olojen Suomessa parannuttua, säännöstelystä luovuttiin ja Metsätyömaiden muonitustoimiston ylijäämä päätettiin säätiöidä. Näin syntyi Metsämiesten Säätiö, joka sai tehtäväkseen metsäalan kehittämisen ja alalla toimivien ihmisten hyvinvoinnin lisäämisen.

Metsämiesten Säätiöllä on siis selkeä tehtävä ja pitkät perinteet metsäalan hyvinvoinnin ja alalla työskentelevien ihmisten asioiden edistämisessä. Mielestäni Säätiön toiminnassa on tärkeää kuunnella ja ennakoida tulevaa, kun metsäalalla työskentelevien tarpeet ovat jatkuvassa muutoksessa. Säätiö arvioi säännöllisesti toimintansa vaikuttavuutta ja sitä, missä Säätiön lisäarvoa metsäalalla tarvitaan eniten. Näiden pohjalta laadittu julkinen strategia on toiminnan perusta.

Säätiö on onnistuneesti pystynyt huolehtimaan niistä varoista, jotka se sai alkupääomakseen vuonna 1948. Oma pääoma on myös taannut itsenäisen toimintatavan. Riippumattomana toimijana Metsämiesten Säätiö on pystynyt tarjoamaan apurahoja ja tukea mm. metsäalan opiskelijoille. 

Suurelta yleisöltä jää usein huomaamatta ne panostukset, joita Säätiön toimesta on tehty tulevaisuuden tarpeista lähtien. Työhyvinvointi, ihmisen perustarve työelämässä, ei olisi kehittynyt ilman siihen liittyvää tutkimusta ja vaikuttamistyötä. Metsäkulttuurin ja metsäsuhteiden merkitys metsien käytön suunnittelussa ja käytännön toimenpiteissä ovat niitä tulevaisuuden menestystekijöitä, joihin Säätiö on panostanut viime vuosina. Hyvä ihmisten johtaminen ja sosiaalisen kestävyyden huomioiminen koituvat niin metsäosaajien kuin yhteiskunnankin hyväksi.

Hyvä esimerkki edelläkävijyydestä on Bioaikakiertue Suomi 100 juhlavuoden teemaohjelmana. Kiertue kertoi vaikuttavasti Suomen valoisasta tulevaisuudesta, metsiin perustuvan uusiutuvan raaka-aineen käytöstä ja sen jatkojalostamisesta. Tänä päivänä ymmärretään laajasti bio- ja kiertotalouden merkitys kansantaloudellisesti myös ilmastonmuutoksen ja vihreän siirtymän toteutumisessa.

Metsäalalla työskentelevät ihmiset ovat niitä metsän hiljaisia, jotka eivät nykyajan tavan mukaisesti ole riittävästi eri somekeskusteluissa mukana. Heidän äänensä jää usein kuulematta mielipiteitä muodostettaessa esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden, ilmaston muutoksen ja sijoitetun pääoman tuoton tavoitteita asetettaessa. Säätiön tehtäviin kuuluukin olla metsäradiona yhteiskunnan suuntaan.

Tukemalla Metsämiesten Säätiön toimintaa voit sinäkin olla rakentamassa sitä tulevaisuuden pääomaa, jota metsäosaajat tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa. Tehopakkauksille on tarvetta.

Työskentelen sopimusasiantuntijana Teollisuusliitossa ja olen ollut Säätiön hallituksen jäsen vuodesta 2013 lähtien.

Kesäkuussa 2024,

Jari Sirviö

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.