Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opiskelu Ruotsissa

torstaina, 26.11.2020

Opiskelin Ruotsin maatalousyliopistossa (Sveriges lantbruksuniversitet, SLU) Uumajan kampuksella kaksi kuukautta tammikuusta aina koronapandemian alkuun asti maaliskuun puoleenväliin. Sittemmin jatkoin opintoja vielä etänä Suomesta käsin.

Suoritin metsänhoitoon liittyvän maisterivaiheen kurssin. Kun Suomessa on tottunut siihen, että kurssit ovat 3–5 opintopisteen laajuisia, niin Ruotsissa on tavallista, että kurssi on 15 opintopisteen laajuinen. Lisäksi ainakin tämän lyhyen kokemuksen perusteella sanoisin Ruotsissa kurssien olevan tieteellisempiä, joskin ne ovat sitä hyvin paljon Suomessakin maisterivaiheeseen siirryttäessä.

Riikinruotsi oli alkuun pieni shokki. Se kuulosti niin erilaiselta suomenruotsiin verraten, etenkään eteläisimmän Ruotsin maakunnista, Skånesta tai Smålandista, kotoisin olevien puheesta ei tahtonut saada mitään selvää.

Muuten mitään kulttuurishokkia oli Ruotsista vaikea saada. Yliopiston järjestämät alkuinfot ruotsalaisesta elämäntyylistä ja muusta olivat kuin olisivat suomalaisista kertoneet. Kun esittelijä kuuli, että olen Suomesta, niin ei hän oikein meinannut haluta ruotsalaisesta saunakulttuurista enää kertoakaan. Ihmisinä pidän ruotsalaisia kuitenkin selvästi suomalaisia avoimempina, kohteliaampina ja positiivisempina.

Vaihtojakso loppui turhan aikaisin palattuani Suomeen jo kahden kuukauden maassa viettämisen jälkeen, kun korona oli siirtänyt kaiken opetuksen verkkoon. Kesäksi kuitenkin palasin vielä Pohjois-Ruotsiin töihin, joten kokemuksia Ruotsin maalta sain melkein jo yltäkylläisesti. Kaiken kaikkiaan minulle jäi oikein lämmin ja myönteinen kuva Ruotsista ja ruotsalaisista.

Kiitokset Metsämiesten Säätiölle apurahasta.

Lisätietoja:

MMK Sampsa Häyrynen, Itä-Suomen yliopisto

sampsah(a)uef.fi,  puh. 0408430420

 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.