Vaihto-opiskelu Norjassa

perjantaina, 07.08.2020

Hilsen fra Norge - Terveisiä Norjasta!

Kulunut kevätlukukausi on ollut monelle opiskelijalle varsin poikkeuksellinen - auditoriot ja lähiopetus vaihtuivat kotisohviin ja etäluentoihin, ryhmätyöpalaverit käytiin puhelinten välityksellä ja opiskelijatapahtumatkin peruttiin. Maailmalla jylläävä koronaepidemia on koskettanut kaikkia. Itse sain opiskella tämän erikoisen ajan Norjassa, pienessä Evenstadin kylässä Glomma -joen varrella, lähimetsissä ja vuorilla retkeillen.

Pelkkiä maisemia ei näillä retkillä kuitenkaan ihasteltu, vaan saimme oppia norjalaisesta metsätaloudesta ja sen merkityksestä itäisen Hedmarkin kunnan alueelle, jolla suurin osa maan metsävaroista myös sijaitsee. Lännessä metsätalouden harjoittamisen haasteena ovat rikkonaiset ja karut vuoristoalueet, joilta puutavaran korjuu ja kuljettaminen on vähintäänkin kallis ja mielikuvitusta vaativa hanke. Valitettavasti metsätalouden kursseille suunnitellut tehdas- ja yritysvierailut peruuntuivat koronasäädösten myötä.

Metsäisen talousnäkökulman lisäksi opintoihini kuului kotikorkeakoulun tarjonnasta poiketen mielenkiintoisia kursseja riistan- ja kalastonhoidosta sekä kannanvalvonnasta. Lähimaastossa toteutettujen retkien lisäksi ehdimme tutustua Dovrefjellin kansallispuiston luontoon, ja siellä asustaviin myskihärkiin ja villeihin porolaumoihin Hjerkinn Wild Reindeer Centren asiantuntevan oppaan kanssa. Evenstadissa merkille pantavaa oli koulun tiivis yhteistyö metsän- ja riistanhoitoon sekä tutkimukseen erikoistuneiden organisaatioiden, kuten Statens Naturoppsynin (SNO) ja Norsk Institutt for Naturforskningin (NINA) kanssa. Vierailevina luennoitsijoina saimme usein kuulla alan tutkijoita ja rautaisia ammattilaisia, mainittakoon suurpetopuolelta paitsi opettajamme Scott Brainerd niin myös susitutkimukseen erikoistunut professori Petter Wabakken, jonka toimisto sijaitsi myös kampusalueella.

Kaikkiaan kevätlukukauteni Norjassa oli mielenkiintoinen ja antoisa. Koronan ja karanteenin myötä aika kului kampusalueella ja sen ympäristössä itsenäisesti opiskellen ja uusia taitoja, kuten puunveistoa ja swing-tanssin alkeita kurssikavereiden kanssa harjoitellen. Luonto on Evenstadissa lähellä, ja usein lähdimmekin luentojen jälkeen narraamaan rautuja pilkillä, hiihtämään, jäljittämään ahmoja tai tarkkailemaan teerien soidinta keväthangilla. Tälläiset kokemukset elävät mielessäni vielä pitkään - samoin kevään aikana solmittu ystävyys norjalaisten ja vaihto-opiskeljoiden kanssa.

Metsäopiskelijana olen siitä onnellisessa asemassa, että monet alan järjestöt tukevat ja kannustavat opiskelijoita lähtemään vaihtoon kehittämään osaamistaan ja kielitaitoaan. Oma vaihtoni olisi jäänyt haaveeksi ilman tätä tukea. Kiitokset kuuluvatkin myös Metsämiesten Säätiölle, joka on ollut mukana vaihtojaksoni mahdollistamisessa!

Kiittäen,

Jenna Heikkinen

Metsätalous, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lisätietoja:

Opiskelija Jenna Heikkinen, Karelia-ammattikorkeakoulu, jenna.heikkinen(a)edu.karelia.fi, puh. 0405687032

https://www.youtube.com/channel/UCfwXXo2jiwThT-gKVI8EZmQ

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.