Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Takana poikkeuksellinen metsäurheiluvuosi

tiistaina, 06.01.2015

Vuosi 2014 oli metsäurheilijoille monella tapaa poikkeuksellinen. Sekä SM-talvikisat että joukko kansallisen tason kisoja jouduttiin perumaan lumenpuutteen vuoksi. Kesäkisoissa otettiin käyttöön uudet säännöt, jotka toivat perjantain viestin tilalle henkilökohtaisen pikakisan. Metsäväen EM-kisoihin osallistui ennätysmäärä suomalaisia. Ja aivan vuoden lopussa polkaistiin käyntiin metsäurheilun kummitoiminta, jonka tarkoituksena on saada lisää nuoria lajin pariin.

Vuoden 2014 aikana järjestettiin kahdet Metsäopiskelijoiden SM-kisat ja poikkeuksellisesti vain yhdet yleiset SM-metsätaitokisat, sillä SM-talvikisa jouduttiin perumaan lumenpuutteen vuoksi. Heikko lumitilanne vaikutti myös kansallisten talvikisojen määrään, sillä pidettäväksi ilmoitetuista 22 kisasta jouduttiin kuusi kisaa perumaan heikkojen lumiolosuhteiden takia. Näin ollen kansallisia talvikisoja järestettiin 16 kpl ja kesäkisoja puolestaan 12 kpl.

SM-kesäkisojen yhteydessä pidettin ensimmäinen SM-pikakisa. Perjantaina pidettyyn kisaan osallistui 171 metsäurheilijaa. Jatkossa pikakisalla korvataan sekä kesällä että talvella perjantaina käyty piirien välinen metsätaitoviesti, jonka suosio on pikku hiljaa hiipunut erilaisista sääntökokeiluista huolimatta. Pikakisoissa iästä saatavat pistehyvistykset ovat pienempiä kuin lauantain normaalikisoissa. Ajatuksena on innostaa nuoria osallistumaan aktiivisemmin kisoihin.

Metsäopiskelijoiden SM-talvikisat pidettiin tammikuussa ja kesäkisat lokakuussa. Talvikisoihin osallistui 26 opiskelijaa, mutta kesäkisoihin vain 11. Yleisiin SM-kesäkisoihin ei osallistunut lainkaan opiskelijoita. (SM-talvikisat peruttiin lumen puuteen vuoksi.)

Suomen Metsäurheiluliiton sääntöjen mukaisin opiskelijastipendein opiskelijoita kannustetaan osallistumaan metsätaitokisoihin ja kehittämään arviointi- ja vuorovaikutustaitojaan. Jos nuorten kiinnostusta arviointitaitojen kehittämistä kohtaan ei saada herätettyä, uhkaavat kisat ukkoutua ja uhkana on niiden loppuminen jo lähitulevaisuudessa.

Jotta nuoret saataisiin aikaisempaa paremmin kiinnostumaan mesän arvioinnista ja metsätaitokisoista, polkaistiin loppuvuodesta käyntiin metsätaitoilun kummitoiminta. Ajatuksena on tarjota kouluille ja opiskelijoille asiantuntija-apua metsätaitoiluharrastuksen aloittamiseen. Arviointitaidot ovat edelleenkin metsäammattilaisten perustaitoja ja ne ja niiden arvostaminen tulisi oppia jo opiskeluvaiheessa. Kisat ovat oiva paikka myös eri organisaatioiden metsätoimihenkilöiden väliselle vuorovaikutukselle.

Suomalaisista metsänomistajista ja metsäammattilaisista koostunut ennätyssuuri 116 hengen joukkue osallistui maaliskuussa Suomen Kontiolahdella pidettyihin Metsäväen 46. EM-hiihtoihin. Metsäväen 21. EM-suunnistuksissa, jotka puolestaan pidettiin heinä-elokuun vaihteessa Sveitsissä, oli suomalaisilla 32 hengen joukkue. Vuonna 2014 kansainväliseen toimintaan osallistuneiden määrä, 148 henkeä, on varmasti metsäurheiluhistorian suurin.

Molemmissa EM-kisoissa menestys oli hyvä ja kisamatkat onnistuneita. Suomen Metsäurheiluliitto organisoi kansainvälisten kisamatkojen järjestämisen ja turvaa siten kansainvälisen vuorovaikutuksen jatkumisen.

Tukkilaisten SM-kisat käytiin heinäkuussa Kuusamon Käylässä. SM-lajit ovat tukkilasimaraton, koskenlasku, joukkuesoutu ja sauvonta. Tukkilaistaidot ovat metsäperinnettä parhaimmillaan ja niiden jatkumisen turvaaminen erittäin tärkeää.

Suomen Metsäurheiluliitto ry. käyttää Metsämiesten Säätiöltä saamansa apurahan kansainvälisten kisamatkojen sekä metsätaito- ja tukkilaiskisojen organisointiin ja metsäalan opiskelijoiden arviointitaitojen kehittämiseen. Apurahalla turvataan kisaperinteen jatkuminen myös tulevaisuudessa ja pyritään saamaan nuoria mukaan toimintaan.

Lisätietoja:

Sihteeri-rahastonhoitaja Johanna Perkkalainen, Suomen Metsäurheiluliitto ry, johanna.perkkalainen(at)mhy.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.