Puuta ja muuta -metsien ekosysteemipalveluita rinta rinnan

keskiviikkona, 21.03.2018

Metsätalouden toimintaympäristön muuttuessa metsiin perustuvien tuotteiden ja palveluiden kysyntä sekä tarjonta kasvavat selvästi. Suomen metsien lisääntyvä kasvu antaa hyvän pohjan ja mahdollisuudet ekosysteemipalvelujen tasapainoiselle tuottamiselle. Metsien tuotteista ja palveluista saadaan samalta alueelta kestävästi enemmän irti tehokkaalla suunnittelulla.

Ilmaston muutos luo erityisiä paineita metsien monimuotoisuuden säilyttämiselle ja kestävälle metsänhoidolle. Sen torjumisessa tarvitaan enemmän uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvia tuotteita ja tehokkaita kiertotalouden menetelmiä. Muovia, metallia ja puuvillaa voidaan jo korvata puupohjaisella raaka-aineella. Väestön lisääntyessä biomassan tarve kasvaa maailmanlaajuisesti ja metsien rooli mm. puhtaan veden takaamisessa korostuu. Kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen luovat uusia tarpeita metsien käyttöön, virkistymiseen ja terveyden hoitoon. Sekä Euroopan Unionissa että Suomessa metsien monipuolinen käyttö on jo rakennettu sisään metsä- ja biotalouden periaatteisiin ja strategioihin.

Metsätalouden ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden turvaaminen sekä metsätalouden yleisen hyväksyttävyyden varmistaminen edellyttävät, että kaikki ekosysteemipalvelut otetaan tasapinoisesti huomioon metsäpolitiikassa, metsätalouden suunnittelussa sekä käytännön toimenpiteissä metsässä.

Metsien tuotteista ja palveluista saadaan samalta alueelta kestävästi enemmän irti tehokkaalla suunnittelulla. Tämän tekee mahdolliseksi moderni ja laajapohjainen metsävaratietojen keruu sekä älykäs logistiikka ja luonnonvarojen tuotannon ohjaus. Tähän tarvitaan lisätietoa ekosysteemipalveluiden keskinäisistä riippuvuuksista ja metsän käsittelytapojen vaikutuksesta muihin ekosysteemipalveluihin.

Metsien ekosysteemipalvelujen yhteensovittaminen- selvityksen tulokset

Tapion johtama Metsäpolitiikkafoorumi on tuottanut selvityksen Metsien ekosysteemipalvelujen yhteensovittamisesta. Selvityksessä tarkastellaan ekosysteemipalveluita, niiden vaihtosuhteita ja synergioita sekä mahdollisuuksia ja keinoja eri palveluiden yhteensovittamiseksi. Lisäksi tarkastellaan ekosysteemipalvelujen taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä ja siinä erityisesti työllistävyyttä sekä työvoiman tarvetta ja saatavuutta. Yhteensovittamisen edistämiseksi nostettiin esille kolme tekijää:

- Ekosysteemipalvelujen yhteensovittamisen näkökulma otetaan huomioon läpäisyperiaatteella Kansallista metsästrategiaa päivitettäessä ja toteutettaessa

- Alueellisten metsäohjelmien roolia ekosysteemipalvelujen yhteensovittamisessa vahvistetaan

- Työvoima- ja koulutuspolitiikkaan tarvitaan uusia ratkaisuja, jotta metsiin saadaan työvoimaa myös tulevaisuudessa. Työllistymistä edistää moniammatillisuus.

Metsäpolitiikkafoorumi ehdottaa, että seuraavien teemojen tutkimusta lisätään

- Parannetaan tilastoihin ja tutkimukseen perustuvaa kokonaiskäsitystä ja tehdään aluetason analyysejä kaikkien ekosysteemipalvelujen taloudellisesta ja muusta merkityksestä.

- Ekosysteemipalveluiden tuotannon yhteensovittamisen seurauksia tulee selvittää laajemmin kuin metsänomistajalle aiheutuvien kustannusten osalta (metsäteollisuuden työpaikat, kansantalous).

- Tarvitaan indikaattoreiden kehittämistä ensi vaiheessa varsinkin niille ekosysteemipalveluille, joiden arvo taloudellisessa toiminnassa, sosiaalisesti tai ympäristön kannalta arvioidaan tärkeimmäksi.

- Ekosysteemipalvelujen koti- ja vientimarkkinoiden ennakointi vaatii lisäpanostusta.

- Tehokas numeerinen suunnittelu edellyttää kvantitatiivista kuvausta ekosysteemipalvelujen riippuvuudesta toisistaan, metsän rakenteesta sekä metsän käsittelytavoista, ml. vaihtoehtoisten metsänkäsittelytapojen (esim. jatkuva kasvatus) vaikutus ekosysteemipalvelujen kokonaisuuteen.

Metsien ekosysteemipalvelujen yhteensovittaminen pitää myös toteuttaa käytännössä. Jo käynnissä olevien hankkeiden tulokset ja niissä kehitetyt työkalut pitää saattaa käytännön toimijoiden käyttöön. Metsävaratietojen vapautuminen avaa uusia mahdollisuuksia samoin kuin metsäpalveluyrittäjien yhteistyö. Tarvitaan myös esimerkkejä onnistumisista ja hyviä sopimusmalleja erilaisten ekosysteemipalvelujen yhteensovittamiseen eri osapuolten välillä.

Käytettävien suunnittelujärjestelmien tulee tarjota kaikille päätöksentekijöille aito tapa osallistumiseen. Myös suunnittelu- ja laskentamenetelmien kehittämistä on jatkettava siten, että metsänomistajalle ja muille mahdollisille intressiryhmille muodostuu selkeä kuva sekä puuntuotannon mahdollisuuksista, metsän luontoarvoista ja muista ekosysteemipalveluista. Erilaisten tuotanto- mahdollisuuksien selvittämisen lisäksi tarvitaan myös arvioita eri toimintatapoihin liittyvistä riskeistä.

Metsämiesten Säätiön rahoituksella vuonna 2015 aloitetussa hankkeessa on kehitetty instrumentti, jonka avulla tutkijat ja päätöksentekijät kohtaavat asiantuntijapaneeleissa. Valitusta teemasta tehdään synteesi, jonka pohjalta arvioidaan tarvittavia politiikkakeinoja ja tutkimusteemoja. Foorumilla tuetaan metsäpolitiikan prosesseja sekä tehostetaan tutkimustulosten käytäntöön vientiä. Tapio vastaa Metsäpolitiikkafoorumin toteutuksesta yhteistyössä alan toimijoiden ja tutkijoiden kanssa. Vuonna 2017 Metsäpolitiikkafoorumin toimintaa rahoittivat yhdessä Maa- ja metsätalousministeriö sekä Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jouko Lehtoviita, Tapio Oy, jouko.lehtoviita(at)tapio.fi, puh. + 358 40 586 2134

Senior advisor Risto Päivinen, Tapio Oy, risto.paivinen(at)tapio.fi, puh. + 358 500 577 308

Metsien ekosysteemipalvelujen yhteensovittaminen, Tapion raportteja nro 27

http://tapio.fi/wp-content/uploads/2018/03/ESP_yhteensovittaminen5.pdf

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.