Kansainvälinen WRB-maannosluokitusjärjestelmä — Mitä se tarjoaa suomalaiselle metsäalalle?

keskiviikkona, 03.01.2024

Tarvitsemme yhä enemmän tietoa metsänhoidon vaikutuksista ympäristöön. Jotta voimme ymmärtää entistä kokonaisvaltaisemmin tapahtuvia muutoksia, meidän täytyy osata tulkita myös metsämaan ominaisuuksia. Tähän auttaa erityisesti kansainvälisten maannosluokitusjärjestelmien hallinta. Tätä varten järjestetään kansainvälisiä tutkijatapaamisia, kuten maastotyöpajoja.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Tiina Törmänen osallistui Espanjassa Kataloniassa järjestettyyn maannosluokitus-maastotyöpajaan syyskuussa 2023. Työpajassa tutustuttiin erilaisiin maaperiin mukaanlukien metsämaat (podsolit ym.) Tavoitteena oli syventää metsämaaosaamista sekä keskustella kansainvälisessä yhteisössä mm. metsämaan, metsien käsittelyn ja ilmastonmuutoksen vuorovaikutuksesta.

Miksi maannostiedon hallinta on tärkeää? Matkalla saatu osaaminen siirtyy metsäalan opetukseen, mutta luotujen yhteyksien avulla tavoitteena on järjestää kansainvälinen maannostapahtuma myös Suomeen sekä toteuttaa erikseen järjestettävä maannosaiheinen tutkijoille suunnattu koulutus. On tärkeää, että kansainvälisiä maaperäverkostoja pidetään yllä ja varmistetaan kansainvälisen maaperäosaamisen siirtyminen myös meille Suomeen. Näin Suomessa pidetään yllä jatkuvassa muutoksessa olevaa metsämaatietoa ja pystytään tekemään tulevaisuudessa entistä parempia metsänhoidollisia päätöksiä.

Matkaa rahoitti Metsämiesten Säätiö ja Salaojituksen Tukisäätiö sr.

Lisätietoja:
tutkija Tiina Törmänen, Yksityinen henkilö, tiina.tormanen(a)luke.fi, puh. 0504664510
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.