Lisää lääkkeitä Lustolta metsäkeskustelun muistinmenetykseen

perjantaina, 02.02.2024

Millainen merkitys metsillä oli talvi- ja jatkosodan huoltovarmuudessa? Miten ympäristökysymykset tulivat metsäpolitiikkaan ja -keskusteluun? Miten syntyivät jokaisenoikeudet?

Maailma muuttuu ja suhteemme metsiin sen mukana. Meidän täytyy tuntea metsien käyttöä ja metsiin liitettyjä arvoja pitkällä aikavälillä, sillä se auttaa meitä sovittamaan yhteen erilaisia tavoitteita ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta. Metsähistoria voi valaista ajankohtaista metsäkeskustelua aivan uusista näkökulmista. Luston Lääkkeitä metsäkeskustelun muistinmenetykseen -videosarja avaa metsähistorian ilmiöitä, jotka vaikuttavat edelleen tässä hetkessä, mutta joiden tausta ja syyt eivät enää ole aktiivisessa yhteiskunnallisessa muistissa. Videosarjassa on jo ilmestynyt tai pian ilmestymässä kaikkiaan kuusi lyhyttä videota, joissa metsähistorian ilmiöitä avaavat näyttelijä Tommi Korpela ja Luston kuva- ja arkistokokoelmat. Aiemmin julkaistuja videoita ovat Metsien loppumisen pelko, Kansallisaarteen omistajat ja Puulla Parempiin päiviin. Ne käsittelevät metsätalouden syntyä 1800-luvulla, nykyisen metsänomistusrakenteen muotoutumista 1900-luvun kuluessa sekä jälleenrakennuksen ja metsien käytön yhteyttä. Nyt julkaistavat uudet videot Metsän arvot, Puu pulasta pelasti sekä Puolukkakuume ja jokaisenoikeudet käsittelevät edelleen ajankohtaisia ilmiöitä: ympäristökysymyksiä, huoltovarmuutta ja jokaisenoikeutta.

Metsähistorian ajankohtaiseen tutkimukseen perustuvat videot on tarkoitettu vapaaseen käyttöön. Ne sopivat opetusmateriaaliksi, keskustelunavauksiksi tai kaikille metsistä ja metsäkulttuurista kiinnostuneille. Käsikirjoituksesta ja kuvatoimituksesta ovat vastanneet Luston asiantuntijat, tutkimuspäällikkö Reetta Karhunkorva, amanuenssi Marko Rikala sekä amanuenssi Iiris Kankaanpää. Kuvauksesta, äänityksestä ja editoinnista on vastannut valokuvaaja Jussi Silvennoinen / Puruvesi Productions Oy. Videoiden musiikin ovat säveltäneet Joni Virtanen ja Ashen Simian. Kertojana toimii näyttelijä Tommi Korpela.

Lisätietoja:
Kehittämisjohtaja Leena Paaskoski, Suomen Metsämuseo Lusto, leena.paaskoski(a)lusto.fi, puh. 0503669552
https://lusto.fi/digilusto/laakkeita-metsakeskusteluun/

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.