Metsäkoneyritysten kannattavuuskäyrä kasvuun - koulutushanke alan hyväksi

torstaina, 01.02.2024

Yhteiskunnallisesti katsottuna olisi tärkeää saada entisestään vahvistettua puunkorjuun parissa toimivien yrittäjien, kouluttajien ja neuvojien talous-, liiketoiminta- ja johtamisosaamista, jotta eri koulutusasteilla ja tahoilla toteutettavat metsäkonealan koulutukset vastaavat työelämäntarpeita ja vahvistavat yrittäjänä toimimisen edellytyksiä. -Tässä projektissa tavoitteenamme oli pyrkiä parantamaan koneyritysten kannattavuutta koulutuksen ja tutkimustiedon välittämisen keinoin. Koska kannattavuus muodostuu monesta eri osatekijästä, ei haasteeseenkaan voi vastata yhdestä puusta veistetyllä ratkaisulla, hankkeen projektipäällikkö Henna Hurttala summaa. Hankkeessa tehtävien toimenpiteiden avulla pyrittiin löytämään koneyritysten liiketoiminnan ja kannattavuuden kehittämiseen uutta tietoa, keinoja ja työkaluja - yhdistämällä käytännönläheisesti tutkimusta ja koulutusta eri koulutusasteilla ja yrityksissä.

Osaamispääomaa puunkorjuun yrittäjille, materiaaleja opettajille ja valmentajille
Koneyrittäjien Liiton vuosittain teettämän kannattavuusselvityksen mukaan metsäkoneyritysten kannattavuuskehitys on heikkoa, vaikka samanaikaisesti metsistä korjattava puumäärä on kasvanut reippaasti. Tämän hankkeen tavoitteena onkin ollut parantaa koneyritysten kannattavuutta koulutuksen ja tutkimustiedon välittämisen keinoin. Lähestymistavan kantavana ajatuksena on ”valmentajien valmennus” -konsepti, jolla palvellaan suoraan niitä tahoja, jotka ohjaavat ja kouluttavat alalle uusia toimijoita, yrittäjiä, työnjohtoa ja kuljettajia.

Liiketoimintavalmiudet, varsinkin alan esimerkein tarjoiltuna, juurtuvat tuleviin yrittäjiin suurella todennäköisyydellä varmimmin kouluttajien ja opettajien kautta. Lisäksi, kun tuottavuuden parantamisen ja kannattavan liiketoiminnan periaatteet ovat koko yrityksen henkilöstön yhteisesti ymmärtämä ja jakama asia, luottamus siihen, että tekemisen parantamisestakin hyöty jakautuu kaikille, on helpommin herätettävissä. Projektissa tavoitettiin puunkorjuuyrittäjiä myös suoriin koulutuksiin ja tarve oli ilmeinen; koulutuksista laadittuja tallenteita avattiin satoja kertoja. Suoraan alan toimijoiden, niin valmentajien ja opettajien kuin käytännön tekijöidenkin käyttöön kerättiin verkko-opiskelumateriaaleja tarjoava kokonaisuus. Oppimisympäristössä, www.boostsite.org-osoitteessa, ovat maksuttomasti ja matalalla kynnyksellä helposti käyttöön otettavissa runsas kattaus tuoreita materiaaleja. Lisäksi tarjolla on sekä opetuskäyttöön, että oman liiketoiminnan kehittämiseen esimerkiksi konedatan analysointityökaluja, tilinpäätösanalyysipohja ja työkirja asiakasymmärryksen parantamiseen. Saataville on tuotu myös kuvauksia keinoista, joilla puunkorjuuyrityksen tuottavuutta, ja edelleen kannattavuutta voidaan parantaa. ”Valmentajien valmennus” on nostettu omaksi kokonaisuudekseen saataville.

Työtehoseura sitoutunut jatkamaan tuottavuuden tiellä
Työtehoseura juhlii vuonna 2024 100-vuotista taivaltaan paremman työelämän kehittäjänä. Työ jatkuu myös puunkorjuun toimintaedellytysten hyväksi. Tässäkin projektissa edistetty verkko-opintomahdollisuus pyritään saamaan entistä paremmin yrittäjien ja kouluttajien saataville. Yhtenä kehityskohteena on oppimisalustan nimen suomentaminen ja verkko-osoitteen siirto paremmin saavutettavaan osoitteeseen. – Ihan ensimmäinen versio puunkorjuuyrittäjille suunnatusta omasta, maksuttomasta verkkokoulusta, tehtiin kansainvälisessä hankkeessa ja nimi on sitä perua, selventää Hurttala. Metsämiesten Säätiön rahoituksella pystyttiin tässä projektissa tarjoamaan laaja kattaus materiaaleja suoraan alan toimijoiden käyttöön monikanavaisesti. Yhteistyössä tästä on hyvä jatkaa, puunkorjuualan yrittäjien menestys on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan!

Lisätietoja:
Tutkimusjohtaja Henna Hurttala, TTS Työtehoseura, henna.hurttala(a)tts.fi, puh. 0503297498
https://tts.ccsi.io/login/index.php

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.