Metsätalouden sosiaalinen kestävyys ja sitä tukevat käytännöt

maanantaina, 05.02.2024

Väitöskirjahankkeessa tutkitaan metsätalouden sosiaalista kestävyyttä ja sitä tukevia käytäntöjä – erityisesti metsäpolitiikan vaikuttavuuden, metsäsuunnittelun ja metsiin liittyvä liiketoiminnan näkökulmista. Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin yliopiston ohjaamassa ja Metsämiesten Säätiön rahoittamassa väitöskirjahankkeessa tutkitaan metsätalouden sosiaalista kestävyyttä, koska sen uskotaan vähentävän konfliktiherkkyyttä metsätalouteen liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Hankkeessa selvitetään, miten metsäpolitiikassa on määritelty sosiaalinen kestävyys, kuinka vaikuttavaa metsäpolitiikka on ollut sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta ja kehitellään moniarvoisuutta rakentavia metsätalouden ja -politiikan toimintatapoja. Reilu vuosi sitten alkanut väitöskirjahanke jatkuu Metsämiesten Säätiön tukemana vuoden 2024 loppuun asti, kertoo väitöskirjatutkija Teija Kanniainen Itä-Suomen yliopiston Metsätieteiden osastolta. Hankkeesta tekee kiinnostavan se, että siinä sovelletaan uusia kestävyys- ja yhteiskuntasuunnittelun käsitteitä, kuten ”kehittelykumppanuudet”, joiden avulla rakennetaan sosiaalista kestävyyttä, samalla tuoden innovatiivista ajattelua sosiaalisen kestävyyden teoriapohjaan. Teorian kehittämisen ja hyödyntämisen ohella uusia työtapoja muodostetaan käytännön toimijoiden kanssa metsäpolitiikkaan ja metsissä tapahtuvaan toimintaan liittyvissä tilaisuuksissa.

Hankkeessa järjestetään vuonna 2024 tilaisuuksia, joissa syvennytään sosiaalisen kestävyyteen mm. eri kehittämishankkeiden (esim. metsiin liittyvää liiketoimintaa koskien) yhteydessä. Enemmän näistä tilaisuuksista kerrotaan vuoden 2024 aikana. Myös osatutkimuksien analyysien senhetkisistä tuloksista kerrotaan tilaisuuksissa. Hankkeen osatutkimusten tuloksista tuotetaan tieteellisiä artikkeleita ja yleistajuisia julkaisuja.

Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Teija Kanniainen, Itä-Suomen yliopisto, Metsätieteiden osasto, teija.kanniainen(a)uef.fi, puh. 050-343 0278
Tutkimusjohtaja Jukka Tikkanen, Itä-Suomen yliopisto, jukka.tikkanen(a)uef.fi, puh. +358505942049

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.