Metsäurheiluvuosi 2023 – kaikki suunnitellut tapahtumat toteutuivat

keskiviikkona, 03.01.2024

Parin toiminnaltaan vajavaisen vuoden jälkeen päästiin vihdoin siihen tilanteeseen, että kaikki suunniteltu toiminta toteutui. Metsäammattilaisten molemmat SM-kisat saatiin järjestettyä, tukkilaistaidoissa järjestettiin opetusta, tukkilaistaitojen SM-kisat järjestettiin kahdella paikkakunnalla, sekä metsäväen EM-kesäkisat että – talvikisat pidettiin ja niissä oli suomalaisedustus ja metsäopetus piti sekä talvi- että kesäkisansa.

Molemmat metsäammattilaisten SM-kisat pidettiin, vaikka molempien kisojen järjestäjät löytyivätkin viime tingassa. SM-talvikisat järjestettiin poikkeuksellisesti kahden piirin yhteistyönä. Lisäksi metsäurheilupiirit järjestivät 10 talvikisaa ja 13 kesäkisaa. Kisat ovat oiva paikka eri organisaatioiden metsätoimihenkilöiden väliselle vuorovaikutukselle. Evijärvellä järjestettiin kesällä 18 kertaa opetusta tukkilaislajeissa. Opetus järjestettiin jokivarteen rakennetun Suomen uusimman uittomieskämpän rannassa. Tavoitteena on saada uusia ja etenkin nuoria harrastajia lajin pariin. Opetustoiminta on tuottanut kiitettävää tulosta.

Koskenlaskun ja sauvonnan SM-kisat pidettiin heinäkuussa Iissä ja tukkilaismaratonin ja joukkuesoudun SM-kisat elokuussa Evijärvellä. Suomen Metsäurheiluliitto myöntää tukkilaislajien SM-kisat ja ylläpitää lajisääntöjä.

Metsäväen EM-hiihdot järjestettiin Sarajevossa Bosnia ja Hertsegovinan keskiosassa helmikuussa ja EM-suunnistukset Liettuassa ja Latviassa kesäkuun lopulla. EM-hiihtojen joukkue jäi vielä kohtalaisen pieneksi ja koostui 8 hengestä, mutta EM-suunnistuksissa oli jo 18 hengen joukkue, joten tilanne on palautumassa normaaliksi koronavuosien jälkeen. SMUL organisoi kansainvälisten kisamatkojen järjestämisen ja turvaa siten kansainvälisen vuorovaikutuksen jatkumisen.

Sekä metsäopetuksen SM-talvikisat että SM-kesäkisat pidettiin, joten vuotta voidaan pitää tämän asian suhteen poikkeuksellisen hyvänä. Kisoissa oli vain taitosarjat, joten osa stipendeistä jäi silti jakamatta.
Metsäammattilaisten SM-talvikisoissa opiskelijastipendi jaettiin, mutta SM-kesäkisoihin ei osallistunut opiskelijoita. Opiskelijoita kannustetaan osallistumaan metsätaitokisoihin ja kehittämään arviointi- ja
vuorovaikutustaitojaan.

Metsäurheiluliiton kotisivuja päivitetään muutaman kerran kuukaudessa. Suomen Metsäurheiluliitto ry. käyttää Metsämiesten Säätiöltä saamansa apurahan kansainvälisten kisamatkojen ja tukkilaiskisojen organisointiin, metsäalan opiskelijoita arviointitaitojen kehittämiseen, metsäammattilaisten SM-kisajärjestäjien tukemiseen poikkeustilanteissa ja tiedottamiseen. Apurahalla pyritään turvamaan kisaperinteiden jatkuminen ja pyritään saamaan nuoria toimintaan mukaan. Suomen Metsäurheiluliiton kotisivut löytyvät osoitteesta smul.fi

Lisätietoja:
Sihteeri-rahastonhoitaja Johanna Perkkalainen, Suomen Metsäurheiluliitto ry., johanna.perkkalainen(a)mhy.fi,
puh. 0405552629
puheenjohtaja Antti Alho, Suomen Metsäurheililiitto ry., antti.alho2(a)gmail.com, puh. 044 2433 625

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.