Opinnäytetyö: Metsänomistajan ylivoimainen palvelukokemus

torstaina, 18.01.2024

Metsänomistajia sitovat tilakoosta riippumatta samat lait, asetukset ja metsänhoidon suositukset. Se, onko yksittäisellä metsänomistajalla tavoitteena maksimoida oman metsän puukauppatulot vai metsän
monimuotoisuusarvot, vaihtelee metsänomistajien ja jopa yksittäisten metsänomistajien omien metsätilojen välillä.

Metsänhoitoyhdistyksillä on tahtoa kuunnella metsänomistajien tarpeita ja toiveita sekä muokata omia palveluitaan metsänomistajille parhaiten soveltuviksi. Metsäasiantuntija Hanna Virtanen teki metsätalouden ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytetyönään kehitystehtävän, jota varten MHY-kentälle järjestettiin työpajoja erilaisten metsänomistatyyppien toiveiden ja tarpeiden kirkastamiseksi.
Metsänomistajien palvelumallien kehittämistyössä hyödynnettiin palvelumuotoilun keinoja. Erityyppisistä metsänomistajista luotiin asiakaspersoonia, joihin pureutumalla pystyttiin konkretisoimaan kunkin palvelutarpeita sekä miettimään keinoja palvelun toteuttamiseksi. Asiakaspersoonien avulla pystyttiin myös määrittelemään, miten metsänhoitoyhdistyksen pystyvät omalla toiminannallaan ja asiantuntemuksellaan varmistamaan erilaisten metsänomistajien edunvalvonnan.

Ylivoimainen palvelukokemuksen syntyminen edellyttää sitä, että metsänhoitoyhdistykset onnistuvat tulevaisuudessakin varmistamaan parhaiden metsänammattilaisten työllistämisen. Osaava, motivoitunut ja tuttu porukka takaa metsänomistajille parhaan palvelun. Kun metsäammattilaisella on selkeät sävelet oman työn suhteen, se parantaa niin työssäjaksamista kuin tehokkuuttakin. Metsänomistajalle se taas tarkoittaa sitä, että yhteisen palvelumallin turvin hän saa valtakunnallisesti samansisältöistä palvelua, mutta tarvittaessa saa kuitenkin kiinni sen oman tutun metsäasiantuntijan.

Kehitystyön mahdollistivat Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy ja Metsämiesten Säätiö. Tästä työ jatkuu metsänhoitoyhdistyksissä työn tulosten esittelyllä ja palvelumallin jalkauttamisella.

Lisätietoja:
metsäasiantuntija Hanna Virtanen, hanna.virtanen(a)mhy.fi, puh. 0400 570 278

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.