Partiossa opitaan metsässä toimimisen taitoja

torstaina, 01.02.2024

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry (SP-FS) on Suomen suurin nuorten vapaaehtoisjärjestö, jolla on 65 000 jäsentä. Sen jäsenenä on 10 partiopiiriä ympäri Suomen sekä valtakunnallinen Finlands Svenska Scouter rf (FiSSc). Partiota harrastetaan 750 lippukunnassa ympäri maan.

Metsät ovat partiolaisille ominainen toimintaympäristö, mutta pandemian jälkeen retkien ja leirien määrä ei ole palautunut aiemmalle tasolle. Metsäosaaminen partiolaisten tulevaisuudentaitona -hankkeessa tutkittiin kyselyn avulla 7-22-vuotiaitten partiolaisten suhdetta metsään ja luontoon, metsässä toimimisen taitoja tässä hetkessä sekä tulevaisuudessa tarvittavia metsäosaamisen taitoja. Tutkimukseen osallistui 647 partiolaista tai partiolaisen huoltajaa.

Partio innostaa liikkumaan metsässä ja kunnioittamaan luontoa, jos aiempaa luontosuhdetta ei ole ollut. Sen lisäksi partio vahvistaa innostusta metsässä liikkumiseen niillä partiolaisilla, joilla luontosuhde on ollut vahva jo ennen partion aloittamista. Partio-ohjelma opettaa lapsille ja nuorille hyvin monipuolisesti erilaisia taitoja, joista retkeily- ja muut luonnossa toimimisen taidot ovat merkittävässä roolissa. Uusien taitojen oppiminen onkin yleisin syy partioharrastuksen aloittamiselle. Toiseksi suurin syy partion aloittamiselle on lapsen tai nuoren oma halu harrastaa partiota ja kolmas syy, että toiminta tapahtuu luonnossa ja kasvattaa luontosuhdetta.

Partiolaisten mielikuvat metsistä ovat hyvin positiivisia. Tytöt kuvailevat metsää eniten sanalla ”kaunis” ja pojat ”kunnioitettava”. Partiolla koetaan olevan merkittävä rooli retkeilytaitojen sekä luonnon ja metsien kunnioittamisen opettajana. Erityisen hyvin partiolaiset kokevat osaavansa retkeillä ympäristöä kunnioittaen. Yli 15-vuotiaat kokevat lisäksi osaavansa toimia ryhmän vastuutehtävissä retkellä. Kaiken kaikkiaan partiolaiset kokevat retkeilyn, metsässä liikkumisen ja luonnonsuojelun hyvin tärkeiksi. Tutkimustulos osoittaa myös, että huolimatta havainnosta retkien ja leirien määrän laskusta, partiolaiset kokevat niiden määrän sopivaksi.

Yli 15-vuotiaista vastaajista 66 % pitää metsäasioita paljon tai melko paljon kiinnostavina. Yksi kolmasosa vastaajista arvelee, että tarvittavat taidot metsäympäristössä toimimiseen tulevat muuttumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tällaisiksi taidoiksi mainitaan mm. metsän vähempään kulutukseen ja teknologian hyödyntämiseen liittyvät taidot sekä metsän monimuotoisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät taidot. Näitä tietoja hyödynnetään partio-ohjelman kehitystyössä.

Tutkimuksen kyselyn teettämisen ja aineiston analysoinnin toteutti Taloustutkimus Oy. Tutkimuksen rahoitti Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:
järjestöpäällikkö, partiosisällöt Anna Bryk, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry, anna.bryk(a)partio.fi, puh. 050 364 9634
asiantuntija, partiokasvatus Reetta Siltanen, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry, reetta.siltanen(a)partio.fi, puh. 040 8327073

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.