Tiedolla tulosta – MetsätalousAkatemia: koulutusta tavoitteellisille metsäomistajille

perjantaina, 02.02.2024

Suomalaiset metsänomistajat ja heidän kanssaan työskentelevät tahot ovat tottuneet laadukkaaseen ja vapaasti saatavilla olevaan tutkimustietoon, edulliseen neuvontaan ja runsaaseen ammattilehtien tarjontaan. Tiivis, laadukas, yhdenillan kurssia laajempi koulutus on kuitenkin alue, jolla ei ole ollut tunkua. Tähän tarpeeseen muotoiltiin MetsätalousAkatemia. Akatemian tavoitteena oli tarjota alan parhaiden asiantuntijoiden avulla työkaluja, tietoa ja näkemystä metsäomaisuuden kokonaisvaltaiseen hallintaan ja metsätalousyrityksen kannattavuuden parantamiseen. Kiihtyvällä vauhdilla etenevä digitalisaatio haastaa kokeneetkin metsänomistajat ja metsäomaisuuden hallinnan parissa työskentelevät uusien taitojen ja työkalujen käytön omaksumiseen.

Metsämiesten Säätiön tuella, Etämetsänomistajien liiton ja Työtehoseuran tiiviissä yhteistyössä toteutettu koulutus tähtäsi korkealle. ”Uskomme että laadukkaalla koulutukselle voidaan sysätä liikkeelle paljon: parantaa metsätalouden kannattavuutta, edistää valmiuksia arvioida saatavilla olevaa tietoa kriittisesti, tukea julkiseen keskusteluun osallistumista sekä tehostaa metsävaratiedon monipuolista hyödyntämistä” tiivistävät Rauno Numminen Etämetsänomistajien Liitosta ja Henna Hurttala Työtehoseurasta. Tämä puolestaan tehostaa puun tarjontaa, lisää metsävarojen kestävää käyttöä ja kannustaa hoitamaan yksityismetsiä suositusten mukaisesti.

Ensimmäinen kierros kokeiltu, valmiina jatkoon!
Akatemia koostui kahdesta tiiviistä kurssipäivästä, joista ensimmäisenä kuultiin kattavat alustukset, ja verkostoiduttiin illallisella. Toinen päivä oli varattu monipuoliselle maastopäivälle. Seminaaripäivänä saatiin kattaus alustuksia ilmastonmuutokseen varautumisesta metsätaloudessa aina puun ostajan ja myyjän hyvän suhteen edellytyksiin. Toisen osuuden, maastopäivän vierailukohteet olivat erittäin antoisat, päivän aikana tutustuttiin sekä jatkuvan kasvatuksen että luonnonhoidon ja vapaaehtoisen suojelun kohteisiin Arvometsän ja Metsäkeskuksen asiantuntijoiden johdolla. Päivän ohjelmaan kuului myös Puurakentamisen kohden YIT:n Puuelementtitehtaan muodossa.

Hankkeen vaikuttavuus ja jatko
Metsämiesten Säätiön tuki oli korvaamaton apu tämän laadukkaan ja kunnianhimoisen koulutuksen toteutuksessa. Erityisesti tavoitteellisesti metsänomistukseensa suhtautuville metsänomistajille suunnattu koulutus, jossa puitteet ovat kunnossa, asiantuntijat aivan huippua ja verkostoituminen on oleellinen osa ohjelmaa, on haastava tehtävä ja suuri taloudellinen riski yhdistykselle ja koulutussektorin toimijalle. Tuen avulla pystyimme panostamaan ohjelman suunnitteluun ja toteutukseen ja koulutukselle on pystytty suunnittelemaan jatkoa useamman mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa ja kokeilun perusteella saatujen kokemusten perusteella Akatemian rakenne tullaan pääpiirtein pitämään samana. Suurin muutos on kahden erillisen päivän, seminaarin ja maastopäivän rakenteen muuttaminen yhden viikonlopun mittaiseksi.

Metsänomistajien tarve punnitulle ja monipuoliselle tiedolle on tarpeellisempaa kuin koskaan, uskallamme väittää, ja siihen tarpeeseen uskomme tämän kokonaisuuden voivan vastata.

Lisätietoja:
Tutkimusjohtaja Henna Hurttala, TTS Työtehoseura, henna.hurttala(a)tts.fi, puh. 0503297498

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.